Sport 30.06.2016.

Ponovo radi fabrika asova RK Borac

ČITANJE: 3 minute

Za razliku od seniorskog tima koji je sezonu završio bez trofeja, mlađe kategorije Rukometnog kluba Borac m:tel bilježile su odlične rezultate u proteklom periodu, a nekoliko omladinaca već je našlo mjesto u prvom timu.

Koordinator kluba za omladinski pogon je Nebojša Golić, nekada fantastičan srednji bek reprezentacije Jugoslavije i nekoliko klubova, uključujući njemački Veclar, i sigurno je čovjek koji svojim znanjem može mnogo da pomogne klubu u stvaranju novih asova.

– Na ovom mjestu sam dvije godine i za to vrijeme smo osvojili 13 medalja na nivou Republike Srpske i BiH. Nikad nisu bili ovakvi rezultati u mlađim kategorijama, prezadovoljan sam djecom, njihovim odzivom i posvećenošću. Naš cilj je da osposobimo što je više moguće momaka za prvi tim kako bismo dovodili manje igrača sa strane. Sve ovo radimo sa mnogo improvizacije, trenirali smo na skraćenom terenu i na podlozi koja nije za rukomet. Dobio sam obećanje klupskih čelnika da ćemo imati bolje uslove, više termina i onda možemo očekivati još kvalitetniji rad, samim tim i rezultate – rekao je Golić.

Jedan od ciljeva je da se djeca edukuju i zadrže u dvorani, a u klubu mogu da budu zadovoljni brojem dječaka na treninzima. Prema Golićevim riječima, za stvaranje igrača potrebno je najmanje 20 termina mjesečno, uz veliku posvećenost ovih mladića, sa čime je saglasan i trener juniora Goran Garić.

– Prošle sezone imali smo prosječno četiri treninga sedmično, što je nedovoljno, a naši konkurenti, u prvom redu Izviđač, imaju bolje uslove jer neki posjeduju svoje dvorane pa nemaju problema sa terminima. Uprkos tome, ne mogu da budem nezadovoljan. U prvom timu iz naše škole su Srđan Mijatović, Miloš Nježić, Dean Šešić, Marko Ćeranić i Arsenije Bubić, a na vrata seniorskog tima kuca još nekoliko momaka. Uz to, Mijatović i Bubić su kadetski reprezentativci Srbije, a Luka Telen, Tarik Mujčić i David Prestaš nastupaju za BiH. Treba da se ugledamo na Celje i Zagreb, koji je prethodnih godina trošio mnogo novca na skupa pojačanja, pa su u klubu shvatili da tako ne ide, promijenili filozofiju i uložili u mlađe kategorije, te im je sada gotovo cijeli tim sastavljen od domaćih rukometaša – rekao je Garić.

Bivši Borčev prvotimac, koji je kratko igrao u švedskom Lugiju, smatra da je neophodno stručno usavršavanje trenera, te prisustvo na raznim predavanjima i seminarima u okruženju jer i stratezi moraju da se nadograđuju i razvijaju.

Mikić pojačanje

Omladinski pogon Borca m:tel dobiće trenersko pojačanje u vidu Mirka Mikića, koji će od ovog ljeta raditi sa dječacima rođenim 2004-05. godine. Dugogodišnje lijevo krilo Banjalučana završio je karijeru zbog problema sa povredama i pomoći će klubu u radu sa mlađim kategorijama. Pored Mikića, Golića i Garića, koji imaju svoje selekcije, sa pionirima rade Dean Knežević i Nikola Bjelić.

(Glas)