Vijesti 22.04.2016.

Ponovo zemljotres u Ekvadoru

ČITANJE: 1 minuta
zemljotres
Novi zemljotres jačine šest stepeni Rihterove skale pogodio je jutros Ekvador, pet dana poslije razornog potresa u kom je prema najnovijim podacima poginulo 587 ljudi, a 5.733 povrijeđeno.

Za sada nema izvještaja da li je u najnovijem potresu bilo povrijeđenih i kolika je šteta nanijeta. Upozorenje na cunami nije izdato, prenijele su agencije.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea je na Twitteru objavio da su registrovana tri naknadna potresa i poručio građanima da “imaju snage”.

U razornom zemljotresu više od 23.500 ljudi je ostalo bez domova. Korea je najavio da će privremeno povećati određene poreze, prodati imovinu, kao i mogućnost izdavanja novih obveznica na međunarodnom tržištu kako bi mogla da se finansira obnova zemlje posle razornog zemljotresa, koja se procjenjuje na više milijardi dolara.

“Znam da smo sada u najtežoj fazi, ali to je samo početak”, rekao je Korea.

AP prenosi da će stanovnici Ekvadora koji imaju imovinu vrijedniju od milion dolara platiti jednokratni porez od 0,9 odsto, radnici koji zarađuju više od 1.000 dolara mjesečno odreći će se dnevnice, a oni kojima je plata veća od 5.000 dolara izdvojiće pet dnevnica.

Među poginulima u zemljotresu je 11 stranaca, uključujući jednog američkog i dva kanadska državljanina.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio Ekvador u subotu kasno uveče, porušivši domove i hotele duž Pacifičke obale popularne kod turista, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom.

(Agencije)