Vijesti 07.04.2016.

Popis stanovništva: Nova runda pregovora

ČITANJE: 1 minuta
popis
Centralni popisni biro danas bi u Sarajevu trebalo da ponovo pokuša da pronađe rješenje da bi bili objavljeni rezultati popisa stanovništva obavljenog još 2013. godine.

Pred članovima ovog tijela naći će se informacija i analiza u vezi sa rješavanjem glavnog spornog pitanja koje se odnosi na određivanje stalnog stanovništva, o čemu mjesecima unazad nije bilo dogovora. Federalna strana, a posebno Bošnjaci, insistiraju da status stalnog stanovništva dobiju i oni koji godinama rade ili se školuju u inostranstvu. RS insistira na dosljednoj primjeni Zakona o popisu stanovništva i stanova BiH, koji ne predviđa da te kategorije budu stalno stanovništvo.

– Stručni timovi iz sve tri statističke institucije proteklih dana su uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije radili dubinske analize spornih pitanja s ciljem da predložena rješenja budu u skladu sa međunarodnim standardima za popis i u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i stanova BiH – saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković rekla je da ne može davati izjave za medije zbog istrage koju o popisu stanovništva vodi Tužilaštvo BiH.

– U ovakvoj situaciji ne dajemo izjave da ne bi bilo uticano na proces – rekla je Čičkovićeva.

Posljednji pokušaj dogovora propao je 14. marta kada nije usaglašen jedinstveni program za obradu podataka dobijenih popisom. Zakonski rok za objavu rezultata popisa ističe 1. jula.

(Glas)