Politika 15.03.2016.

Popisne nedoumice: U Kozarcu, Kamičanima i Hrnićima više stanovnika nego 1991!

ČITANJE: 2 minute
kozarac
Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da primjeri iz Prijedora pokazuju da su predstavnici Republike Srpske u pravu kada je riječ o sukobu entiteta o pitanju koja bi lica trebalo popisati i priznati kao stalne stanovnike BiH.

– Postoje sredine koje su izrazito bošnjačke. U Kamičanima je sada 28 stanovnika više nego 1991. godine, u Hrnićima sedam, a u Kozarcu 773 više nego 1991. godine- rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Pavić, koji je i gradonačelnik Prijedora, naveo je da svako u Prijedoru zna da u Kozarcu, Kamičanima i Hrnićima trenutno nema više stanovnika nego 1991. godine, ali da zvanični popis iz 2013. godine pokazuje suprotno.

– Ako je ovo tačno, sve dosadašnje priče o progonu i slično, morale bi da padnu. Mislim da niko nikoga ne bi trebalo da obmanjuje. Ja bih, kao gradonačečnik, volio da u Prijedoru ima što više naših sugrađana, ali isto tako bih volio da znam tačan broj stanovnika- naveo je Pavić.

On je rekao da je tačan broj stanovnika važan zbog primjene mjera ekonomske politike koje moraju biti sprovedene.

– U Kozarcu je 1991. godine živjelo 4.045 stanovnika, a 2013. godine 4.818 stanovnika. To je praktično nemoguće, i svako ko je jednom prošao kroz Kozarac zna da to nije tačno i da statistika hoće da nas ubijedi u nešto što na terenu ne postoji- naglasio je Pavić.

On kaže da je pitanje broj jedan u BiH reformska agenda, a ne rezultati popisa, ali da usvajanje agende nije moguće dok ne budu objavljeni rezultati popisa.

– Nacionalna pripadnost ne može biti osnova za zapošljavanje, niti za bilo šta drugo. Na bazi broja pripadnika jedne ili druge nacije neće se ništa određivati- kaže Pavić.

On očekuje da će pitanje popisa biti riješeno što prije, kako drugi dijelovi agende ne bi bili dovedeni u pitanje.

Pavić je podsjetio da popis ima ekonomski, a ne politički karakter jer za sve što se planira, kao na primjer proizvodnja i BDP, potrebno je znati broj stanovnika, a pošto BiH nema rezultate popisa, normalno je da ne može iskazati sve one kategorije koje su priznate u Evropi.

– Mi to do sada nismo mogli jer čak ni popis iz 1991. godine nikada nije usvojen- ističe Pavić.

(Agencije)