Region 04.07.2021.

Popović: Na Torlak sutra stiže supstanca za proizvodnju sputnjika

ČITANJE: 1 minuta

U Srbiju će sutra na Institut Torlak biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju ruske vakcine sputnjik protiv virusa korona.

Predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović rekao je da je riječ o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente jedan.

– Poslije desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente dva. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina sputnjik komponente jedan i komponente dva – pojasnio je Popović.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja radi konrole uzoraka, a poslije toga vakcine će moći da budu puštene u promet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

– Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju – naveo je Popović.

On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumijeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

(Srna/A.M.)

Oznake: Torlak