Politika 15.10.2022.

Popović: U toku manipulacije da bi se promijenio izborni rezultat

ČITANJE: 4 minute

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović smatra da su u toku manipulacije opozicije u Republici Srpskoj, Centralne izborne komisije BiH i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice kako bi se promijenio izborni rezultat, što je jako opasno i štetno po interese i budućnost Srpske.
Popović je naglasio da postoji više scenarija koji mogu izazvati duboku krizu s ciljem destabilizacije Republike Srpske.

On je za ATV rekao da se ispostavilo tačnim ono što je govorio u maju ove godine o tome da će na Centralnu izbornu komisiju BiH, čiji su članovi partijski i nisu izabrani primjereno, biti vršeni pritisci predstavnika takozvane međunarodne zajednice. Popović je naglasio da je očigledno da se u BiH ne poštuje međunarodno pravo i da je i Kristijan Šmit tu i doveden da provede ono što predstavlja dio interesa NJemačke.

Govoreći o protestima opozicije u Republici Srpskoj, Popović je rekao da je to bio scenario takozvanog visokog predstavnika i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, ukazujući na značajan uticaj u BiH njemačke i britanske ambasade.

“Nisu bili protesti takvog obima da bi izazvali bilo kakvu intervenciju CIK-a, ali su poslužili svrsi i osnovni zadatak im je bio da se ide u ovo kontrolno prebrojavanje listića, što nije predviđeno Izbornim zakonom”, dodao je on.

Popović smatra da je Narodna skupština Republike Srpske trebala da odbaci Izborni zakon BiH koji je u avgustu nametnuo Šmit i da ne prihvati to što je predstavljalo dio scenarija koji će se vidjeti za mjesec dana, a na kojem se dugo radi, dodajući da je njima očigledno trn u oku lider SNSD-a Milorad Dodik i njegova stranka. Govoreći o ponovnom brojanju glasova, Popović je ocijenio da postoje dva scenarija – prvi, ako bi se uspjelo da se kandidatu PDP-a za predsjednika Srpske Jeleni Trivić obezbijedi dovoljan broj glasova, a drugi je da CIK donese odluku o poništenju izbora.

On je ocijenio da SNSD, ako dođe do poništavanja izbora, neće prihvatiti te rezultate i da će ih formalno-pravno osporavati pred sudom za šta ima ozbiljne razloge.

“Scenario stranca je – što gore, to bolje”, rekao je Popović i dodao u da je sve to u funkciji stvaranja sve većeg nepovjerenja i sukoba. Prema njegovim riječima, de fakto danas praktično nema nijednog organa koji samostalno fukcioniše, od Ustavnog suda BiH, Suda BiH.

“Ako bude bilo kakvih prigovora, vidjećete da će odluke Suda BiH biti u funkciji onoga što je odlučio CIK, prema tome, tu nema ni prava”, dodao je Popović. On je dodao da je u BiH sve u funkciji interesa određenog broja zemalja, prije svega NJemačke i Britanije.

To što je traženo ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, kaže Popović, ima za cilj destabilizaciju Srpske, da je uvedu u određene probleme koji bi podrazumijevali čak i uvođenje u ustavnu krizu, što je veoma ozbiljna i opasna stvar.

“Oni koji u tome učestvuju ili ne razumiju šta iz svega toga može da se desi ili nisu normalni”, rekao je Popović. Popović je naglasio da nema povjerenje u Centar za brojanje glasova CIK-a te zapitao ko je provjerio te vreće koje su došle u taj centar iz različitih dijelova Srpske i da tokom njihovog prevoženja nisu ubačene druge vreće koje treba da promijene izborne rezultate.

On je zapitao i zašto brojanje glasova za predsjednika Srpske nije izvršeno u Banjaluci, nego se to radi u “Skenderiji” u Sarajevu gdje je bio logor za Srbe te se na određeni način dodatno ponižavaju institucije Republike.

“Prema tome, moguće su manipulacije i one se sigurno dešavaju samo da se promijeni izborni rezultat”, dodao je on. Popović smatra da ovo što se dešava može da bude jako opasno i štetno po interese i budućnost Republike Srpske.

On je ukazao na izjavu predsjednika Evropske komisije Ursule van der Lajen da SNSD “treba isključiti iz političkog života jer se bavi secesionizmom”, te naglasio da je jasno da će oni na sve moguće načine nastojati da uklone SNSD sa političke scene i dovedu za njih podobne koji će slijepo izvršavati naloge pojedinih ambasada ne vodeći računa o interesima naroda.

“To je najveća opasnost”, rekao je Popović i dodao da je srpski narod veoma žilav i neće dozvoliti Šmitu, ni drugim predstavnicima međunarodne zajednice da se igraju sa Srbima kao sa ping-pong lopticom. Popović ističe da to što rade Šmit i ambasadori pojedinih zemalja u BiH ide sada polako ali sigurno u rušenje Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o nametnutom Izbornom zakonu BiH, Popović je rekao da je to izgleda kao da se tokom fudbalske utakmice promijene pravila da bi se omogućilo nekome ko baš nije siguran pobjednik da dođe do određenog rezultata.

“Kod nas imate stalne intervencije koje obesmišljavaju pravni poredak, pravnu normu i uvode sve više nereda u društvo kao cjelinu”, dodao je Popović.

(Z.M/Srna)