Vijesti 17.08.2016.

Popravka krova Kulturnog centra Banski dvor moguća samo na rate

ČITANJE: 2 minute

Rekonstrukcija dotrajalog krova Kulturnog centra Banski dvor u ovoj godini je pod znakom pitanja i njen početak biće samo moguć ako projekat pokaže da se taj posao može uraditi u fazama.

Potvrdio je ovo gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da je razlog tome što u budžetu grada nema dovoljno novca da se krov rekonstruiše odjednom.

Rebalansom budžeta grada stavka za rekonstrukciju Banskog dvora smanjena je sa 700.000 KM na 445.000 KM.

– Za rekonstrukciju kompletnog krova potrebno je daleko više novca nego što je predviđeno ovogodišnjim budžetom. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije i ako se utvrdi da se taj posao možemo uraditi postepeno onda ćemo i početi sa rekonstrukcijom u ovoj godini – rekao je Gavranović.

Direktor Banskog dvora Milorad Petrić je rekao da će poslati dopis Gradskoj upravi i tražiti da se taj posao što prije pokrene.

– Ne znam koliko će krov u ovakvom stanju bez rekonstrukcije potrajati ali borimo se godinama da ga očuvamo. Radnici svakodnevno popravljaju i krpe krov koji prokišnjava ali to je sve kratkoročno rješenje – rekao je Petrić.

Nije mogao reći koliko bi koštala rekonstrukcija cijelog krova.

– Potrebno je sanirati i fasadu i promijeniti stolariju a prema predračunu koji je napravljen prije nekoliko godina za sve te radove bilo bi potrebno oko 2,5 miliona KM – kazao je Petrić.

Banski dvor svečano je otvoren na Mitrovdan, 1932. godine, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav – Tisa Milosavljević. Banjaluka je u tom periodu dobila mnoge reprezentativne objekte, koji su i danas njen ponos. Već do 1. decembra 1931. godine izgrađena je Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave. Godine 1930. osnovani su Pozorište i Muzej Vrbaske banovine, koji su četiri godine kasnije dobili zgradu sadašnjeg Narodnog pozorišta RS.

Zaštićeno dobro

Zgrada Banskog dvora proglašena je dobrom kulturno-istorijskog nasljeđa aktom od 27. decembra 1976. godine nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa BiH. Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je enterijer Banskog dvora stavio pod zaštitu 10. jula 1997. godine.

(Glas Srpske)