Vijesti 02.02.2019.

Popravka udarnih rupa čeka ljepše dane

ČITANJE: 2 minute

Snijeg, koji se polako topi, otkrio je oštećenja na gradskim saobraćajnicama koja su sve vidljivija, a najviše posljedica osjećaju vozači automobila koji pokušavaju da zaobiđu rupe.

Iz Gradske uprave potvrđuju da su so, abrazivni materijali, grtalice i opterećenja pogoršali situaciju na dijelovima i onako loših puteva, ali dodaju da će značajniji radovi morati da pričekaju toplije dane.

– Ovogodišnjim programom za održavanje i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva i sanaciju klizišta na putevima grad je planirao sredstva u iznosu od 1,68 miliona KM, dok će se za održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica izdvojiti 1,32 miliona KM – rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić. On dodaje da se radovi na sanaciji udarnih rupa tokom zimskog perioda izvode hladnom asfaltnom masom, a značajniji radovi tek kada se steknu bolji vremenski uslovi.

– Što se tiče rekonstrukcije klizišta na lokalnim putevima, prvo će biti potrebno da se izvede postupak javne nabavke – kazao je Šajić.

Mnogi stanovnici su nezadovoljni stanjem na putevima, a situacija je najgora u prigradskim mjesnim zajednicama.

– Poslije svake zime dočeka nas ista situacija. Svu borbu protiv snježnih nanosa na kraju osjete vozači automobila. Kad točak upadne u krater na putu, sigurno će doći do nekog oštećenja vozila, a time je ugrožena i bezbjednost u saobraćaju i naši životi – rekao je Nikola Milošević iz Šargovca. Predsjednik mjesne zajednice Kuljani Jovica Tomić skreće pažnju na problem najduže ulice u njihovoj mjesnoj zajednici.

– Sanacija je najpotrebnija u Prvoj kuljanskoj, tačnije u njenim gornjim dijelovima, gdje se nalazi veliki broj oštećenja. Rješenje ovog problema prema riječima gradonačelnika i Gradske uprave možemo očekivati u skorije vrijeme, pa se nadamo da će se što prije krenuti sa realizacijom – rekao je Tomić. Nezadovoljni su i stanovnici u mjesnoj zajednici Priječani, koje pored problema sa udarnim rupama muči i makadam.

– Više od devet kilometara puta u našoj mjesnoj zajednici treba asfaltirati, a ove godine sam vidio da je zvanično objavljeno samo za sanaciju Puškinove ulice – rekao je predsjednik ove mjesne zajednice Darko Škobić.

Trotoari

Značajnija sanacija trotoara izvodiće se kroz radove investicionog održavanja u ulici Carice Milice i Karađorđevoj. U toku je izgradnja trotoara u Putu srpskih branilaca, te su tokom ove godine planirani i trotoari na novoizgrađenom dijelu istočnog tranzita, Bulevaru Desanke Maksimović i u ulici Milana Rakića.

(Glas Srpske)