Politika 02.03.2016.

Popularnost Angele Merkel vrtoglavo raste

ČITANJE: 1 minuta
angela merkel
Prema posljednjem istraživanju javnoga mnijenja u Njemačkoj, kancelarki Angeli Merkel popularnost raste velikom brzinom.

Merkel je popularnost s 46 porasla na 54 posto, a samo mjesec dana ranije ocjene su bile na najnižem mogućem nivou posljednje četiri godine za njemačku kancelarku. Javnost joj, naime, zamjera politiku otvorenih vrata prema migrantima. Brojni su Nijemci nezadovoljni njenim stavovima i zalaganjem za otvorene granice, te osudom evropskih zemalja koje su ih odlučile zatvoriti. Merkel je u intervjuu za ARD kazala kako će i dalje nastaviti s tom politikom.

Upravo su ovakvi rezultati idealni za izbore, koji se imaju održati 13. marta. Poraz bi mogao biti početak kraja velike kancelarke, međutim, ukoliko se podrška i njoj i stranci CDU kojoj je na čelu i dalje zadrži, mogao bi to biti znak da je prebrodila krizu.

-Jedan od razloga za ovakvu razliku u popularnosti jeste to što, iako je migrantska kriza uveliko zastupljena u medijima, nije najvažnija stvar s kojom se narod svakodnevno bori. Stvari poput nezaposlenosti i ekonomije takođe su važni ljudima- kazala je Ellen Ehni, s njemačke televizije WDR.

Politički urednik magazina Welt, Matthias Kamaan, kazao je kako tek ostaje za vidjeti hoće li se kancelarkina popularnost odraziti na izborima.

-Ovo istraživanje pokazalo je koliko je kancelarka popularna. Što se tiče migrantske krize, čini se da ljudi mogu biti još kritičniji nego što su dosad bili- kazao je Kamaan, piše Jutarnji list.

 (Jutarnji)