Vijesti 04.12.2018.

PORAŽAVAJUĆA STATISIKA Skoro svaka druga žena u RS žrtva nasilja

ČITANJE: 2 minute

Skoro svaka druga žena u RS žrtva nasilja.

Prema riječima Mirjane Lukač direktorice Gender centra Vlade RS jedan od razloga povećane statistike o nasilju nad ženama u RS je i razvoj svijesti kod žena koje češće prijavljuju nasilje.

“Najčešći oblici nasilja su nasilje u porodici od strane supruga ili bivšeg partnera i najčešće je uzrokovano alkoholizmom. Radi se puno, ali nasilje ima mnogo dublje korijene i treba ga posmatrati u društvenom i patrijarhalnom kontekstu. U ovom trenutku u Evropi najveću stopu nasilja u porodici ima Finska sa svom infrastrukturom i pomoći žrtvama”, istakla je Lukač.

Ona je dodala da nasilje u porodici ne smije da ostane samo na „vijesti u medijima“, jer na taj način to predstavlja samo „rasprodaju bola“ i brzo se zaboravi.

Gender centar Vlade RS organizovao je danas u Banjaluci konferenciju pod nazivom „Predstavljanje instrumenata za praćenje multisektorske saradnje na lokalnom nivou u radu na slučajevima nasilja nad ženama i u porodici“.

“Radimo na sistemskom rješavanja i formiranju timova sastavljenih od institucija, koji će reagovati brzo na prijave nasilja”, istakla je Lukač.

Cilj konferencije je bio i predstavljanje rezultata projekta „Povećanje pristupa kvalitetnijim multisektorskim uslugama za osobe koje su preživjele nasilje nad ženama i u porodici na lokalnom nivou“.

Poručeno je da nasilje u porodici, i nasilje nad ženama uopšte, predstavljaju civilizacijski izazov svakog društva. Njegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebalo da se osjeća sigurnim. Bez obzira na to da li se dešava u porodici ili na radnom mjestu, skoro uvijek je u pitanju blisko i poznato okruženje. Jedna od osnovnih karakteristika savremenog društva je nulta tolerantnost na svaki oblik nasilja, pa tako i nasilja nad ženama i u porodici.

Prema podacima posljednjeg istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u Bosni i Hercegovini, 47,3 odsto ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15. godine pa na dalje, što predstavlja visok procenat koji govori o razmjerama i težini ovog društvenog problema.

Ministarka za porodicu, omladinu i sport RS Jasmina Davidović je poručila danas da je nasilje u porodici u RS društveno neprihvatljivo.

“Svi zajedno trebamo ići ka nultoj toleranciji. Poruka svim potencijalnim nasilnicima je da društvo ima mehanizme kojima će biti kažnjeni. Svaka žena ili svaka osoba koja trpi nasilje u porodici u RS ima na raspolaganju SOS telefon 1264, koji je anoniman, besplatan i funkcioniše 24 sata. U RS žrtve nasilja su u 90 odsto slučajeva žene, a 10 odsto muškarci”, istakla je Davidović.

Gender centar je pozvao sve institucije Republike Srpske, organizacije civilnog društva, pojedince, da se pridruže obilježavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma“ protiv nasilja nad ženama, te da nikad ne prećute nasilje nad ženama i djevojčicama.​

(Mondo)