Vijesti 23.02.2017.

Poražavajuće: Drugare maltretiraju i u vrtićima

ČITANJE: 2 minute

Ismijavanje učenika koji je dobio nižu ocjenu, crtanje učenice na školskoj tabli ističući njene “nedostatke”, guranje, čupanje, samo su neki od primjera vršnjačkog nasilja u školama u RS.

Ove situacije, zbog kojih odlazak u školu za mnogu djecu predstavljaju noćnu moru, dešavaju se uglavnom u učionicama i školskim dvorištima. Stručnjaci upozoravaju da se starosna granica vršnjačkog nasilja sve više spušta, te da i predškolci maltretiraju svoje drugare.

Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske upozoravaju da je u prošloj godini prijavljeno 655 slučajeva vršanjačkog nasilja, naglašavajući da je ono prisutno u svim sredinama.

– Nema pravila da li se vršnjačko nasilje dešava u većim ili manjim školama ili sredinama. Veoma je važna saradnja roditelja i škole i potrebno je prepoznati i utvrditi razloge zbog čega su djeca nasilna – rekla je ombudsman za djecu Nada Grahovac.

Prema podacima ombudsmana lani je zabilježeno više slučajeva vršnjačkog nasilja u odnosu na 2015. godinu. Ostao je upamćen slučaj da su i mališani jednog banjalučkog vrtića krajem prošle godine svakodnevno bili na meti agresivnog drugara koji ih je tukao, a vaspitačice čupao za kosu i ujedao.

Uzroci vršnjačkog nasilja, prema riječima profesorice psihologije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Ivane Zečević, mogu biti raznovrsni, a kod male djece počinju od agresivnosti i bez namjere da nekoga povrijede.

– U školskom uzrastu djeca su svjesna svog ponašanja, ali nisu svjesna zbog čega to rade. Problem nasilja je problem čitave društvene zajednice – rekla je Zečevićeva.

Prema evidencijama Ministarstva prosvjete i kulture RS slučajevi nasilja zabilježeni su u 35 osnovnih škola u prvom polugodištu ove školske godine.

Da đaci treba da se odnose jedni prema drugima drugarski stav je učenika trećeg razreda banjalučke Osnovne škole “Aleksa Šantić” Andrije Đorđevića.

– Dešava se da učenik naređuje drugom učeniku ili se nekada potuku, a treba da budu drugovi i pomognu jedni drugima – rekao je on.

Prevencija

Centralna manifestacija obilježavanja Dana prevencije vršnjačkog nasilja održana je juče u banjalučkoj OŠ “Aleksa Šantić”. Prema riječima direktorice ove škole Svjetlane Radusin, do sada nije bilo prijavljivanja vršnjačkog nasilja u ovoj obrazovnoj ustanovi, ali to ne znači da ga nema.

Neki od oblika vršnjačkog nasilja

– udaranje

– guranje

– pljuvanje

– ogovaranje

– ismijavanje

– oduzimanje stvari

– zahtijevanje poslušnosti

(Glas)