Vijesti 07.07.2022.

PORED SPOMEN-OBILJEŽJA: Zapaljena hrvatska zastava u Jelahu kod Tešnja

ČITANJE: 1 minuta

Nepoznati počinitelj zapalio je hrvatsku zastavu u bosanskom mjestu Jelahu kod Tešnja, koje se nalazi pored spomen obilježja poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), što je drugi slučaj skrnavljenja u posljednjih mjesec dana i polovina koja je izazvala nemire među domaćim Hrvatima.

Odbrambena udruženja iz Žepča izvijestila su da je zastava zapaljena. Novi incident prijavljen je policiji. Zastava hrvatskog naroda nalazi se uz spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a koje je postavljeno na mjesnom groblju u Jelahu na sjeveru Bosne i Hercegovine. Druga zastava, zastava Bosne i Hercegovine, koja se nalazi s druge strane spomenika, netaknuta je.

Spomenik na katoličkom groblju u tom mjestu otkriven je krajem maja. Nedugo nakon toga zastava je oštećena i otkinuta zastava hrvatskog naroda. Neposredno prije toga, bošnjački radikal Miralem Merdić objavio je video u kojem navodi da hrvatsku zastavu treba ukloniti, tvrdeći da je to neustavno, a svoj nastup objavio je na YouTubeu.

Udruga HVO-a osudila je incident, ističući da je izazvao nemire među tamošnjim Hrvatima. Upozorili su na učestalost napada na hrvatske simbole u Bosni i Hercegovini, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: Jelah, zastava