Vijesti 21.02.2016.

Poreska uprava krenula u prinudnu naplatu u više od 100 preduzeća

ČITANJE: 2 minute
poreska-uprava (1)
Poreska uprava RS prošle godine raskinula je sporazume o reprogramima i pokrenula prinudnu naplatu u više od stotinu preduzeća.

Ako ni tako ne naplate potraživanja, posljednja opcija je stečaj. Na spisku dužnika našli su se i bijeljinski “Orao” i “Jelšingrad livar”, preduzeća za koja Vlada tvrdi da solidno posluju.

Iz poreske uprave poručuju: “Pred zakonom su svi isti”.

-Mi nemamo emocija. Nama je isti dužnik i javno i privatno preduzeće i pekara. Ko dobije reprogram, ako ne plati dvije rate, garantovano takav poreski obveznik ide u raskid takvog reprograma  – kaže Velimir Kukobat, pomoćnik direktora Poreske uprave RS.

Rukovodstvo “Orla” i “Jelšingrad- livara” poručuje da podaci Poreske uprave nisu tačni i da na vrijeme izmiruju svoje obaveze. Da su, ipak, u problemima, potvrđuju i u Ministarstvu industrije. Pošto većina tih preduzeća izmiruje tekuće obaveze, tvrde da neće dozvoliti njihovu propast.

-Ministarstvo industrije će učiniti sve da nijedno radno mjesto ne bude ugašeno, po bilo koju cijenu. Tražićemo reprograme, pogotovo tamo gdje vidimo da je proizvodnja živa i da može da opstane- rekao je Milorad Motika, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS.

Ne samo da nema stečaja, nego će neka preduzeća, kako kažu, vratiti iz mrtvih. Ministarstvo industrije ponovo pokreće proizvodnju u teslićkom “Zraku”, a planiraju i da “Orlu” pomognu da dođe do kredita. Ekonomisti kažu da je slika o privredi dosta iskrivljena i da je stanje čak i gore nego što nadležni prikazuju.

-Čini mi se da taj reprogram nije donio rezultatze onakve kakvi su se očekivali. S jedne strane, što sam napomenuo, vezano za privredni ambijent, a s druge strane možda nedovoljna obučenost, nedovoljna edukovanost menadžmenta tih preduzeća- objašnjava Predrag Duduković, Udruženje ekonomista “Swot”.

Dugovi po osnovu reprograma premašuju 29 miliona maraka. Iz Poreke uprave poručuju da se takva dugovanja inače najlakše naplaćuju. Skoro polovinu odobrilo je Ministarstvo finansija. Oni poručuju da su neizmirene obaveze u nadležnosti Poreske uprave, a o prinudnoj naplati i stečaju takođe oni odlučuju.

(ATV)