Vijesti 01.09.2016.

Poreska uprava RS utjeruje dugove od prije 10 godina, opomene pod šifrom

ČITANJE: 2 minute

Poreska uprava RS ovih dana građanima ispostavlja opomene pred prinudnu naplatu dugova starih čak i više od decenije.

Građani su zatečeni jer na opomenama i ne piše razumljivo šta državi duguju.

Poreska se poziva na Zakon o poreskom postupku, a navodne neplaćene obaveze navedene su samo u – šiframa. Nije ostavljen čak ni broj računa na koji bi obaveze trebalo da se uplate, pa svi koji su opomene već dobili sada objašnjenja traže na šalterima.

– Provjerila sam šta znače te šifre prihoda i otkrila da je to dug za porez na imovinu, po ranijem zakonu. Obračunat mi je dug za ukupno sedam godina, počev od 2004. Pri tome je nešto od toga već i zastarilo, pa sam morala sa službenicima da se ubjeđujem oko toga. Kada sam pitala odakle izbijaju ti dugovi, rekli su mi da je plaćanje tog poreza ranije bilo obavezujuće, ali i dobrovoljno. Sada, ipak, prijete prinudnom naplatom – zbunjeno priča jedna Banjalučanka, te kaže da ne zna ni kako je moguće da tek sada dobije opomenu za toliko stare dugove.

poreska opomena

I ostali građani sa kojima je „EuroBlic“ razgovarao tvrde da nisu znali za ove obaveze, jer im nikakva obavještenja ili računi nisu stizali. Pitaju i zašto ih PU o stanju prethodnih dugova za porez na imovinu nije obavjestila prije nekoliko godina, kada je počelo izdavanje godišnjih računa za porez na nepokretnosti.

Većina je ogorčena zbog loše komunikacije sa poreskim obveznicima.

– Dobijete samo opomenu na koju nema prigovora, a imate osam dana da platite. Oni koji rade moraju da uzmu slobodne dane da bi samo razjasnili šta duguju, a da ne govorimo o tome da se očekuje da odjednom platite nekoliko stotina maraka – kaže sagovornik “EuroBlica”.

Čak i oni koji su na vrijeme plaćali poreze ovih dana su završili na šalterima, dokazujući da dugove sa opomene nemaju. Odgovori na pitanja zašto su baš sada i na takav način pokrenuli naplatu ovih dugova, te koliko toga pokušavaju da naplate, iz PU nisu uopšte stigli.

Naplaćuju šta god mogu

– Poreska uprava je krenula sa čišćenjem dugova koji se vuku deset i više godina. Opomena ne znači da će ići odmah prinudna naplata, već je poziv ljudima da dođu, da se sravne stanja. Neki zaista jesu dužni, ali ima i dosta pogrešnog knjiženja i vođenja evidencija, pa se za mnoge utvrdi da nisu dužni po toj opomeni. Sve to je opterećenje za ljude. Jasno je i da se ovako pokušava naplatiti što se god naplatiti može – kaže ekonomista Predrag Duduković.

Dodaje da je najviše opomena stiglo zbog neplaćenog poreza na dohodak.

(blic.rs)