Biznis 13.09.2020.

PORESKE I CARINSKE OLAKŠICE Slobodne ekonomske zone uskoro u Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Slobodne ekonomske zone, gdje će poslovanje biti moguće sa mnogim poreskim i carinskim olakšicama, uskoro bi mogle početi da niču po Republici Srpskoj. Zakon koji reguliše ovo pitanje, do kraja godine bi trebalo da se nađe pred poslanicima. Slobodne zone će biti otvorene za sve koji žele da investiraju u Srpskoj, kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

pVjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske kaže da će poslovanje unutar slobodnih zona imati i strane kompanije, dakle kompanije koje ne moraju samo biti iz Republike Srpske, odnosno BiH. Poslovanje uz oslobađanje od poreza, carinske olakšice na sve one energente koji učestvuju u proizvodnji, prenosi ATV.

Vlada će pratiti proces registrovanja slobodnih zona, ali i njihovo poslovanje. U njima će uglavnom biti zastupljena izvozno orijentisana preduzeća, kao i ona iz prerađivačke industrije. Poslodavci ocjenjuju da je zakon pisan po modelu zakona u Srbiji, ali ističu da poslovne zone preko Drine odlično posluju.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da su poslovne zone u stvari bescarinske zone, gdje vi bez poreza, carina radite.

“Naša privreda nije toliko izvozno orijentisana, a poslovne zone bi ustvari trebale ili domaćeg ili stranog privrednika – koji ima veliki uvoz i veliki izvoz – da tu investira”, navodi on.

Slobodne zone su značajno uticale na privredni razvoj pojedinih zemalja, kao što je Kina. Ipak, u nekim državama su ugašene nakon nekog vremena, što je upozorenje i za vlasti u Srpskoj, kažu ekonomisti. Trebali bismo, kažu, oprezno krenuti, sa dvije-tri poslovne zone

“Treba na umu imati brzinu, jednostavnost, jasnost, preciznost zakona, tako da potencijalni investitori mogu bez ikakvih sumnji i ikakvog ustručavanja da uđu u ozbiljnije investicije. 4.10-4.26 Ukoliko se poslovne zone u toku svog postojanja ne prilagođavaju novim potrebama, novim investitorima, novim industrijama, novim pravnim propisima, promjenog statusa trgovinskog – npr. ulazak u EU – sve to može da utiče na uspješnost poslovne zone”, kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske “SWOT”.

Lokalne zajednice se itekako interesuju za otvaranje slobodnih zona. Između ostalih, Trebinje i Doboj planiraju da se upuste u taj posao. Gradska uprava Trebinja je već izdvojila lokaciju od 14 hektara, u vlasništvu Grada, na kojoj bi u budućnosti mogla da nikne prva slobodna carinska zona u Srpskoj.

(A.M/banjaluka.net)