Biznis 09.12.2015.

Poreski stručnjak i pravnik tvrdi da je Zakerberg samom sebi poklonio 45 milijardi dolara

ČITANJE: 3 minute
Zakerberg
Vlasnik i osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, nije donirao 45 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Možda je većina medija pisala o tome, ali to nije baš tačno, piše portal Propublica.org.

U priči koja je objavljena u saradnji s The New York Timesom, navodi se da je Zakerberg poklonio novac samom sebi i tako stvorio veliki i siguran investicioni potencijal uz srećnu okolnost da na svoje bogatstvo nikad neće morati da plati porez!

Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen, objavljujući rođenje ćerke saopštili su i da će pokloniti 99 odsto svog bogatstva tj. 45 milijardi dolara u dionicama Fejsbuka. Međutim,odustali su od osnivanja tradicionalne humanitarne organizacije koja u Sjedinjenim Američkim Državama ima status neprofitne organizacije, već su umjesto toga osnovali novo društvo ograničene odgovornosti (d.o.o.).

Vlasnik Fejsbuka opravdao je osnivanje d.o.o.-a činjenicom da će tako njegova “organizacija” biti “efikasnija i fleksibilnija u izvršenju svojih ciljeva”, a dodao je da je mogao da osnuje i pravu humanitarnu organizaciju i izbjegne porezne olakšice koje ona nosi.

Zakerberg je samom sebi učinio najveću uslugu, objasnio je za Propublicu Viktor Flečer, poreski stručnjak i profesor prava na Univerzitetu u San Dijegu.

Naime, kroz d.o.o. Zakerberg će pronaći načine da izbjegne plaćanje poreza, a najveća korist će mu biti u tome što će lako obrtati taj novac.

Flečer objašnjava da je marketinški efekt koji je Zakerberg postigao poklanjanjem dionica već nadmašio sve buduće zarade od prodaje i rasta cijena dionica Fejsbuka.

Naime, nije bilo medija koji proteklih dana nije pisao o njegovoj dobroti i viziji, iako je on samo premjestio novac iz jednog džepa u drugi.

Za razliku od dobrotvornih organizacija, d.o.o. u Americi može da ulaže u sve vrste preduzetništva. Mnogi dobrotvori preko d.o.o.-a pomažu društveno odgovorne firme, no dosta ih se krije iza plašta koji daje d.o.o. i ulažu u druge biznise pod mantrom društvene odgovornosti.

Društvo ograničene odgovornosti može da daje i donacije političkim strankama, drugim riječima može da lobira za izmjene zakona.

Zatim, profesor prava objašnjava kako tradicionalne organizacije spadaju pod niz propisa i nad njima se sprovodi nadzor. Što je najvažnije, te organizacije su obavezne da doniraju dio novca svake godine, što novi Zakerbergov d.o.o. neće morati da radi, uz dodatak nižih standarda izvještavanja o poslovanju.

Ako Zakerberg odluči da proda dionice Fejsbuka, on kao d.o.o neće biti u obavezi da plati porez na kapitalnu dobit. Istovremeno, kada se odluči da donira novac, takođe će plaćati nižu stopu poreza kao i svi ostali.

– Zakerberg može da bude i lukaviji, pa da umjesto novca donira dionice Fejsbuka, i time u potpunosti izbjegne plaćanje poreza – navodi Flečer.

Zakerberga je u petak kritikovao i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Meksikanac Karlos Slim. Meksički mogul tvrdi da se po humanitarnim organizacijama neće ništa promjeniti i da je za iskorjenjivanje siromaštva ključno zapošljavanje, prenosi Tpotal.hr.

(Dnevno.rs)