Magazin 07.01.2018.

Porodica Ćulum iz Banjaluke: Božić praznik ispunjen radošću

ČITANJE: 4 minute

Milija i Branko Ćulum iz Ljubačeva kod Banjaluke s radošću su dočekali današnji dan Božić koji obilježavaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti.

Ovaj najradosniji hrišćanski praznik obilježavaju po običajima kojima su ih naučili njihovi preci, a jedna od najvećih želja im je da tu tradiciju, nakon što su je prenijeli dvojici sinova, prenesu i na unuke kojih imaju četvoro.

Na božićno jutro ovaj bračni par prvo odlazi u crkvu, na jutarnje bogosluženje – uranak. Mještani Ljubačeva nakon molitve organizuju zajednički doručak, a svi ponesu hljeb, pečenicu, sir, kajmak…

A hljeb koji se pravi na dan Božića koji se zove česnica jedan je od osnovnih simbola ovog praznika. Branko Ćulum objasnio je da se česnica priprema ranije kako bi se mogla peći u četiri sata ujutro. Prema starom običaju, neko od djece bi dozivao domaćicu i pitao je “Kuvalja, šta to radiš”, a domaćica je odgovarala “Kuvam česnicu. Kuvam česnicu da je na radost svima.” Česnica predstavlja i veliku radost za djecu, jer se u nju stavljaju novčići.

“Koliko ko ima, neko ko ima zlatnik, stavi zlatnik”, kazao je Branko Ćulum.

Kada se porodica okupi prema običaju, otac i sin lome česnicu, a unuci im pomažu, jer se vjeruje da će onaj ko pronađe novčić u česnici biti srećan u sljedećoj godini.

Lomljenju česnice prethodi paljenje svijeće koju domaćini okade tamjanom, a nakon toga slijedi zdravica. U vrijeme posjete ekipe Anadolu Agency (AA), s porodicom Ćulum bio je i Milan Vujasin, jedan od braće Milije Ćulum.

Branko Ćulum je objasnio da je prije postojao običaj da se na Božić ne ide od kuće, ni odrasli ni djeca, dok ne dođe “položnik”. U pitanju je prva osoba koja dođe u kuću.

“Položnik dolazi i baca žito, a ti ga dočekuješ s drugim žitom na vratima”, kaže Branko Ćulum.

Nakon toga, “položnik” i domaćin se ljube i čestitaju praznik, pa se “položnik” daruje, uglavnom s predivom, peškirom, košuljom.

“Sad je to malo izostalo”, kaže Ćulum, objašnjavajući da se ovaj običaj sve manje praktikuje.

Pravoslavni vjernici, prema riječima Ćuluma, tokom čitave godine rado čekaju Božić.

“Kažu da na taj dan ako nemaš pečenicu, da je mnogo teško”, kaže on i dodaje da koliko može pomaže siromašnim.

Pečenica i česnica obavezne su na božićnoj trpezi, a u ovom kraju najčeće se uz njih na stolu nalaze, uštipci, pite, sir, kajmak, te suvo meso.

“To je takav običaj od starina. Tako su naši stari radili, pa prenijeli na nas. Onda bismo mi željeli da prenesemo na svoje unučiće, djeca znaju, da prenesemo na unučiće i da ostane ta tradicija”, kazao je Branko Ćulum.

Obilna trpeza običaj je, kaže, jer se svi vesele ovom danu i žele da Božić trpeza bude što bogatija. Prisjetio se i da je jedno od tradicionalnih božićnih jela bila i cicvara, a ovo jelo se i danas pravi u mnogim porodicama.

Branko smatra da svi treba da poštuju svoju vjeru i njeguju običaje.

“Voli svoje, a tuđe nemoj mrziti, ali mnogi ljudi neće tako”, kaže Branko.

Njegova supruga Milija Ćulum za današnji ručak pripremiće supu, sarmu i mnoga druga jela.

“Mi se radujemo ovom danu, to je najradosniji dan”, rekla je Milija i dodala da i pripreme za Božić predstavljaju veliku radost.

Najviše se veseli okupljanju porodice.

“Dolaze mi braća, imam dosta braće i sestara, moja djeca, imam dva sina, dvije snahe, četvoro unučadi”, ispričala je Milija.

Iako pripreme jela za Božić, kao i Badnji dan koji je obilježen juče, zahtjevaju dosta truda, ovoj domaćici to ne pada teško.

“Mnogo to znači, bez tih običaja ne bi bilo interesantno, po mome mišljenju, ne bi se čovjek imao čemu radovati, spremati. Ovo što sam spremila uopšte mi nije bilo teško da ustanem, da spremim, da čekam djecu i unučiće”, kaže Milija Ćulum.

Za Badnji dan pripremala je posna jela ribu, pasulj, slatke i slane pite salate, krompir, paprike, dok se za Božić jede mrsna hrana.

“Hristos se rodi” riječi su kojima se čestita Božić, a odgovara se sa “Vaistinu Hristos se rodi”. Dio tradicije su i želje za dobro zdravlje i sreću koje su Milija i Branko Ćulum uputili svima.

(Anadolija)