Vijesti 28.12.2015.

Porodica Kantarević kod Velike Kladuše: Šestoro djece više gladno nego sito

ČITANJE: 2 minute
kantarevici
Porodice braće Fikreta i Zikreta Kantarevića žive u mjestu Glinica, nadomak Velike Kladuše, u nehumanim uslovima i nezamislivoj bijedi.

Svaki od braće ima suprugu i po troje maloljetne djece, a svi skupa žive pod jednim krovom i praktično u jednom domaćinstvu.

Nažalost, porodice su već duže vrijeme prepuštene same sebi, jer se braća nalaze na izdržavanju devetomjesečne zatvorske kazne u zatvoru “Luke” u Bihaću.

Kantarevići su na ovakvu kaznu osuđeni zbog nezakonite sječe i krađe drveta za ogrijev iz državnih šuma.

Braća su već godinama nezaposlena, te su prisiljeni da prihode za izdržavanje porodica stiču sječom drveta i drugim fizičkim poslovima.

Porodice žive u montažnoj kući koja je iz donacija izgrađena prije dvadesetak godina, budući da je njihova porodična kuća zapaljena i potpuno izgorjela tokom proteklog rata.

Kuća je izgrađena od slabog materijala i u jako je lošem stanju, sa svega dvije prostorije za boravak i neuslovnim sanitarnim čvorom.

Dvije višečlane porodice već punih šest godina žive u mraku, jer im je struja isključena zbog neplaćenih računa.

Dvije majke trenutno vode borbu za goli život i opstanak šestoro maloljetne djece. Kažu kako socijalne ustanove ne vode brigu o njima, a jedina pomoć za majke i djecu u vidu prehrambenih atrikala i higijenskih potrepština stiže od nekoliko humanitarnih organizacija i ljudi dobre volje.

– Najviše nam nedostaju hrana i pelene za malu djecu. Nekad smo više gladni nego siti. Sem toga, ishrana nam je jednolična, tako da se djeca često žale na stomačne probleme i neuhranjenost- kažu samohrane majke Kanita i Hatka Kantarević.

Dodaju kako im je trenutno jedina briga kako da prehrane porodice do izlaska njihovih muževa iz zatvora.

Svi koji žele na bilo koji način pomoći ovim nesrećnim porodicama više informacija mogu dobiti na broj telefona 061/058-073.

(NN)