Vijesti 12.05.2016.

Porodica Maleš na ulici poslije 20 godina

ČITANJE: 2 minute
malesi
Porodica Maleš, poslije dvadeset i jedne godine, više ne živi u kući na adresi Knjaza Miloša 50. Sestre Duša i Radana, potpisale su deložaciju, koju je, kako kažu, naložio Osnovni sud.

Izbjegle su iz Hrvatske. Pričaju da su kuću na ostrvu Viru mijenjale za kuću u Banjaluci sa Franjom Psutkom, koji je u međuvremenu umro. Njegov nasljednik, sin Žarko, kako pričaju sestre Maleš, želi kuću nazad.

” Došlo je do sporazuma, mi smo zamijenili, sve pravno kako treba, otišli u Sud, potpisali sve, dokumentovano, lijepo. Oni su otišli pozdravili smo se, platili ih, odvezli ih. Mi živimo u kući, a oni prodali kuću i čekamo, razumijete.Ovo je žalosno. Nemam više šta reći”, priča Duša Maleš.
Advokat porodice Maleš, kaže da su nasljednici Franje Psutke, tražili pobijanje ugovora o razmjeni. Presudom im je vraćena imovina u Banja Luci, Malešama na viru nije. Predmet je završio na Vrhovnom sudu RS.

“Dok su Maleši dokazivali pravdu na sudu nasljednici Sutka Franje, njegova djeca Psutka Ljerka i Žarko, su nezakonito prodali imovinu u Banja Luci koju su obili pomenutom razmjenom. to su učinili davno prije 10 godina”, kaže Dragana Jeftić Šuka, advokat porodice Maleš.

U kratkom telefonskom razgovoru advokat porodice Psutka, Marjana Kulenović, rekla je da je spor između dvije porodice 14 godina vođen pred sudom i da su četiri prvostepene presude išle u korist porodice Psutka.

U Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, kažu da posljednje informacije koje oni imaju o Psutkama i Malešima, datiraju iz septembra 1999.godine, kada je Franjo Psutka podnio zahtjev za povrat imovine.

“I taj postupak u ministarstvu je prekinut 25.05.2003.godine, od tada do danas te porodice nisu se javljale, mi smo smatrali da je Sud konačano riješio valjanost ugovora”, izjavio je Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica.

Iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, porodici Maleš poručuju da im se jave, kako bi im pronašli novi krov nad glavom.

(Atv)