PORODICA U KARANTINU: Namirnice koje obavezno treba da imate u kući

Život u karantinu ne znamo koliko će dugo trajati. Svaka zemlja prolazi kroz različitu fazu. U ovoj situaciji potrebno je obezbijediti određenu količinu namirnica za porodicu. Preporuka vlasti je ipak da nema potrebe za nagomilavanjem i pretjerivanjem.

Stoga prije nego što odete u nabavku pripremite spisak namirnica, sa fokusom na rok trajanja proizvoda i nutritivnu vrijednost. A ovo su namirnice koje bi svakako trebali da imate.

Konzervirana hrana

Sardina, tunjevina, kao i razno povrće mogu da se pronađu u konzervama ili u teglama. Proteini koji se nalaze u sardinama i tunjevini se i inače preporučuju u sklopu pravilne ishrane. Ono što je mana konzervirane hrane je što može da sadrži veću količinu soli. Zbog toga bi ove namirnice prije upotrebe trebalo iscjediti a neke i isprati vodom.

Žitarice i integralna riža

Ugljeni hidrati iz riže, tjestenine i drugih proizvoda od žita predstavljaju ključ zdrave i izbalansirane ishrane. Najbolje je da birate onu koja je integralna jer sadrži biljna vlakna u sebi. Ukoliko ih kombinujete sa mahunarkama dobijate kompletan izvor biljnih proteina.

Zamrznuto povrće

Generalna preporuka glasi da se kada god je to moguće jede svježe i sirovo povrće i voće, ipak u ovakvim situacijama važno je prilagoditi se. Iako se preporučuje izbjegavanje kupovine zamrznutog povrća, kupujte ga bez brige. Kompanije koje zamrzavaju povrće i voće rade to pod tačno određenim uslovima radi očuvanja velikog procenta minerala i vitamina.

Plodovi se ubiru kada su savršeno zreli i u veoma kratkom vremenskom roku zamrzavaju. Važno je napomenuti da se zamrzavaju na veoma niskoj temperaturi tokom kratkog vremena. Na taj način se stvaraju sitni kristali leda u plodu, koji ne razaraju njenu strukturu. Međutim, u ovim kriznim situacijama možete i sami da zamrznete povrće i tako porodici obezbijedite raznovrsnu ishranu.

Suvo i zaleđeno voće

U prodavnicama na svu sreću, skoro cijele godine možete pronaći zaleđeno bobičasto voće. Ono je naročito važno kod podizanja imuniteta jer je bogat izvor antioksidansa. Suvo voće je takođe bogato antioksidansima ali treba povesti računa da li je i ušećereno. Ako jeste, onda je potrebno povesti računa o količini ili ga potopiti u vodu te tako otkloniti veću količinu dodanog šećera. Ukoliko koristite kompote i ovdje možete povesti računa da li ima dodanog šećera ili ne, ako ga ima onda je najbolje sok prosuti i pojesti samo voće.

Mahunarke

Kada se spomenu mahunarke tu se misli na pasulj, sočivo i leblebiju koji se pronalaze u suvom stanju, kao i mahune i grašak što koji su u ovom periodu uglavnom u zamrznutom stanju.

Jaja, meso i mliječni proizvodi

Kada je u pitanju nutritivna vrijednost neke namirnice, jaje predstavlja punovrijednu namirnicu. Ako je moguće, držite jaja u frižideru radi dužeg čuvanja. Isto tako možete i da skuvate određenu količinu jaja koju ćete čuvati u frižideru.

Kada je meso u pitanju ono se čuva zamrzavanjem. Ono koje je mljeveno, sitno sjeckano ili masno treba prvo upotrijebiti.

Mlijeko može duže vrijeme da stoji. Kada se prave manje zalihe, na nedjeljnom nivou, onda slobodno birajte kiselo mlijeko i jogurt jer imaju duži rok trajanja. Tvrdi sirevi su idealni za dugotrajno čuvanje a bijeli se ipak čuvaju kraće.

SAVJET PLUS

Djeca, kao i većina roditelja su sada u kući 24 sata dnevno. Iako je aktuelna “online” škola još uvijek svi zajedno imaju dosta više slobodnog vremena. Kada završi igra, pospremi kuća po hiljaditi put, ili pročita neki list knjige (ako je moguće pored djece), ostaje dosada.

Kada dosada nastupi, uglavnom se svi okrenu hrani. Da bi ipak spriječili nagomilavanje masnih naslaga uslijed smanjene potrošnje energije, važno je da kuhinja ne bude puna višestruko prerađenih proizvoda.

Ako se dosada ipak ne pobijedi fizičkom ili umnom aktivnošću te ipak pohita u kuhinju, bolje je napuniti je voćem ili povrćem, svježim, sirovim, suvim ili smrznutim. Voće i povrće ne samo da čuva od viška kilograma nego jača i imunitet.

(Najboljamamanasvijetu.com)

I MIGRANTI POMAŽU SRBIJI: “Šijemo maske, imamo ljekare, radićemo sve što treba”

Migranti iz Sirije i drugih arapskih zemalja smješteni u Prihvatnom centru u Bujanovcu uputili su prije nekoliko dana pismo državnim vlastima u kojem navode da se stavljaju na raspolaganje za pružanje pomoći tokom vanrednog stanja, potvrđeno je Bujanovačkim u kampu smještenom u fabrici Svetlost. „Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi, pre svega,

RADOJIČIĆ: Razmišljamo o potpunoj zabrani okupljanja na određenim mjestima

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci produžio je preventivne mjere za još 14 dana s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a pojasnio je da će sve preventivne mjere biti produžene do 13.aprila, a odnose se na gradski prevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i

RADOJIČIĆ: Istekli osnovni rokovi prva tri klastera

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona. Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je

CVIJANOVIĆ: Bošnjačka opstrukcija odluke o vanrednom stanju atak na Srpsku

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, izjavila je u intervjuu za našu televiziju predsjednica Srpske Željka Cvijanović. – Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period – naglasila je Cvijanovićeva. Povlačenje

HUMANOST NA DJELU: Pakete hrane ostavljaju na ulici za najugroženije

U doba kada je svima potrebna solidarnost, internetom kruže snimci koji pokazuju da je ipak u ljudskom duhu spremnost da se pomogne drugima. Kako na društvenim mrežama piše, građani Turske su na ulicama ostavljali pakete hrane onima koji su najugroženiji. Kako se piše po društvenim mrežama, paketi su ostavljeni za one koji zbog korona virusa

ZBOG VIRUSA KORONA: Najpoznatiji operski pjevač hitno prebačen u bolnicu

Najpoznatiji operski pjevač, Plasido Domingo (77) hitno je prebačen u bolnicu nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, samo nedjelju dana nakon što je saznao da je obolio od opasnog korona virusa. Plasidu se naglo slošilo, a kako bi bio pod stalnom kontrolom ljekara, on boravi u bolnici u poznantom meksičkom ljetovalištu Akapulko. Pjevač je

USK: Ljekari će pokušati sami da sašiju zaštitna odijela

Zdravstvenim radnicima u Unsko-sanskom kantonu nedostaje neophodna medicinska i zaštitna oprema u borbi protiv virusa korona, upozorili su iz Sindikata ljekara USK-a. Prema riječima Amira Rekića, predsjednika ovog sindikata, u ovome trenutku najvažnije je adekvatno zaštititi medicinske radnike jer bi u slučaju da se zaraza pojavi u zdravstvenim ustanovama, to moglo imati katastrofalne posljedice. Direktor