Politika 27.10.2021.

Porodica u prvom planu: Grad formira Tim za izradu Strategije demografskog razvoja

ČITANJE: 2 minute

Kako bi se objedinile različite politike, mjere i akcije u cilju demografskog razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj, Grad Banja Luka je pokrenuo izradu Strategije demografskog razvoja grada.

Prvi korak jeste imenovanje Tima za izradu ovog planskog dokumenta, a odluka o tome jeste predmet razmatranja na sjednici Skupštine grada Banje Luke koja je u toku.

-Imenovanje Tima za izradu Strategije demografskog razvoja grada Banje Luke  u fokus stavlja  opredjeljenje Grada da se na studiozan način bavi demografskim razvojem  Banje Luke. Tim će se baviti ključnim pitanjima u vezi sa ovom problematikom poput  pitanja  populacione/demografske politike, mjera i aktivnosti  u cilju demografskog razvoja – poručila je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nevena Blagojević – Podrić.

Tokom obraćanja na sjednici Skupštine Grada, ona je kazala da relevantni pokazatelji  o demografskoj slici ne postoje objedinjeni na jednom mjestu, a Strategija razvoja Grada kroz akcione planove nije uočila potrebu hitnog djelovanja u smislu zaustavljanja negativnih demografskih trendova na teritoriji grada.

-Do 2019. godine, u Banjoj Luci su  opšti pokazatelji prirodnog priraštaja  bili na pozitivnom nivou. Banja Luka po prvi put u toj godini, bilježi negativan prirodni priraštaj, a 2020. godini pokazatelji su još lošiji – istakla je ona.

Kako je navela Blagojević-Podrić, u prilog neophodnosti  izrade ovakvog dokumenta je i podatak da su na teritoriji Grada zatvorene četiri područne škole, a da bi zbog nedovoljnog broja prvačića mogla biti zatvorena još tri takva objekta.

-Pokazatelji upućuju na potrebu izrade dokumenta koji će sistematski  utvrditi mjere populacione politike, koje će biti komplementarne mjerama na republičkom nivou, odnosno višim instancama. Zadaci Tima za izradu Strategije demografskog razvoja Grada su jasno precizirani i očekujemo da će doneseni planski dokument objediniti različite politike, mjere i akcije – zaključila je ona.

(E.M)