Vijesti 18.02.2021.

PORODICA ZA PRIMJER Život na selu s petoro djece za Rendiće veliki izazov, ali i sreća

ČITANJE: 3 minute

Božana (34) i Miladin Rendić (40) iz Donje Marićke kod Prijedora ponosni su roditelji dvije kćerke i tri sina. Najstariji sin Aleksa ima 12 godina, kćerka Nikolina 11, Mihajlu je devet, Bojani šest, dok najmlađi Pavle ima pet godina.

Život na selu s petoro male djece veliki je izazov, ali i sreća za Rendiće. Najviše obaveza ima stub porodice, majka Božana. Ne brine ona samo o petoro mališana. Njene ruke na porodičnom imanju hrane i tri krave, 20-ak ovaca, svinje i kokoši. Sije i baštu, te uzgaja povrće u dva plastenika, piše “Srpskainfo”.

“Moji poslovi počinju u šest ujutru, a ako uveče u 10 legnem, to je super. Djeca mi pomažu, ali ima nešto što oni ne mogu. Donesu mi drva, operu suđe, usisaju”, rekla je Božana za “Srpskainfo”.

Od petoro djece četiri su školarca koje Božana svaki dan vozi u osam časova u područnu školu u Rakelićima. Po prvačića Bojanu ide u pola 10, a potom u 11 po ostala tri svoja školarca.

Ponosna je što su njeni školarci uspješni učenici i što je dobila pohvalu učiteljice i direktora škole za izvršene zadatke tokom onlajn nastave.

Božana je iz porodice sa četvoro djece, ali priznaje da nije maštala o tome da i ona ima veći broj djece.

Miladin priča da je oduvijek maštao da ima veliku porodicu, jer mu je u djetinjstvu, pored dvije rođene sestre, nedostajalo da ima brata. Za svoju suprugu kaže da je vesela i komunikativna. Priznaje da ona ima više obaveza, jer je on prije godinu i po zaposlen u prijedorskoj „Elektrodistribuciji“ kao monter.

A zaposlen je tako što je Božana na saboru u Velikom Plančištu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rekla da nijedno od njih ne radi. Nakon par dana dobio je posao. Prethodno je radio kao konobar 19 godina, ali je imao samo četiri mjeseca radnog staža. Nastoji da Božani pomogne što više nakon povratka s posla, jer bez poljoprivrede ne bi uspijevali da se prehrane samo od njegove plate.

Višečlanim porodicama je potrebna i veća finansijska pomoć države, jer, kako kaže Miladin, valja petoro djece obući i opremiti za školu.

Kada bi birao šta mu je najpotrebnije za život na selu, kaže da je to balirka za sijeno koje prikuplja sa 40 dunuma zemlje. Mašta i o muzilici za krave, jer bi to mnogo rasteretilo njegovu Božanu od brojnih obaveza. Nada se da će nadležni barem kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije pomoći, jer zahvaljujući njima selo nije pusto.

Miladin Rendić kaže da ne želi napustiti svoj rodni kraj Donju Marićku. Međutim, zbog teške ekonomske situacije i loše infrastrukture veliki broj ljudi odlazi iz sela.

– Kažu da je Marićka, koja se sastoji od Donje, Gornje i Srednje Marićke, najveće selo u BiH. U našem mjestu, Donja Marićka, ostalo je nas pet muškara od 18 do 50 godina, a bilo je oko 100. Svi jedva čekaju da odu odavde. Ja još gajim nadu za našu zemlju, za koju su preci ratovali i davali krv. Volio bih da i moja djeca ostanu ovdje – priča on.

(N.S)