Vijesti 21.08.2016.

Porodice na ulici dok se gradonačelnik Banjaluke inati sa Centrom za socijalni rad

ČITANJE: 2 minute

Socijalo ugrožene porodice u Banjaluci ne mogu da koriste stanove namjenjene njima zbog političkih prepucavanja koalicionih partnera.

Dok samohrani roditelji, višečlane porodice i ostale socijalne kategorije ostaju bez krova nad glavom, barake Centra za socijalni rad zjape prazne. Sve to jer, tvrde u Centru, gradonačelnik mjesecima nije potpisao novi Pravilnik o kriterijumima, mjerilima i postupku raspodjele stanova socijalno ugroženim, na osnovu kojeg Centar raspisuje konkurs.

– Poslali smo pravilnik još u martu i čekamo odgovor, ali nikakvu povratnu informaciju nismo dobili ni danas. Bez pravilnika ne možemo smjestiti ugrožene porodice u te barake – rekla je Sanja Malić, portparol banjalučkog Centra za socijalni rad.

Centar trenutno raspolaže sa 22 stana u kojima je do sada smješteno 20 porodica, dok su još dvije barake ostale prazne. Socijalni radnici kažu da porodice čekaju na obećane stanove, ali poručuju da su im bez ovog dokumenta ruke vezane.

Dok ugrožene porodice iz dana u dan čekaju bilo kakav odgovor, iz Gradske uprave mjesecima odugovlače sa rješenjem ovog problema. Prvo su poručili da nisu upoznati sa pravilnikom, potom da oni već dugo rade na rješenju problema socijalnih stanova, a zatim je najavljeno da će se problem oko socijalnih stanova 28. jula naći pred odbornicima u skupštini grada. Međutim, od toga nije bilo ništa, jer dokument do danas nije potpisan.

Na pitanje šta je sporno oko pravilnika, gradonačelnik Slobodan Gavranović nije htio dati odgovor, nego je ponovo optužio Centar.

– Neću uopšte da razgovaram sa njima preko medija. To je jedna aposlutno neodgovorna ekipa i sve što izjavljuju je netačno. Oni netačno informišu javnost – ponovio  je Gavranović.

Provalio u baraku

Samohrani otac Đevad Omanović, objašnjavajući da više ne može čekati, nedavno je sa svojom djecom provalio u jednu od praznih baraka u Lazarevu. Đevad je u baraku ušao kroz prozor, te je planirao da promjeni bravu i ostane tamo, jer nema gdje da živi.

Tvrdi da mu je baraka bila obećana, ali da je još formalno nije dobio zbog problema između uprave grada i Centra za socijalni rad.

Sukob Gavranovića i Sladojevićeve

Poznato je da rat između gradonačelnika Slobodana Gavranovića i direktorke centra Vere Sladojević, traje mjesecima.

Ona je prije godinu dana, uprkos Gavranovićevom žestokom protivljenju, došla na čelo Centra za socijalni rad kao kadar DNS-a.

Komentar Vere Sladojeveć na ove optižbe nismo dobili, jer nije odgovarana na naše pozive.

(EuroBlic)