PORUKA IZ BRISELA: EU će pomoći BiH u suzbijanju ekonomskih posljedica pandemije

EU će pomoći BiH u suzbijanju ekonomskih posljedica zbog pandemije virusa korona, rekao je Peter Stano, službenik za odnose sa javnošću visokog predstavnika EU za bezbjednost i spoljne poslove Žozefa Borela.

U vezi sa komentarom pojedinih zvaničnika u Srbiji i BiH da je EU ostavila ove zemlje da se same bore sa ovom situacijom, Stano je naveo da nije vrijeme za polemike i neutemeljene optužbe.

On je istakao da EU traži način kako da region priključi inicijativama EU koje će pomoći umanjenju socijalnih i ekonomskih posljedica.

– Gledamo i kako da preusmjerimo instrumente pretpristupne pomoći i kako povećati fleksibilnost pravila o državnoj pomoći – rekao je Stano za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da je EU svjesna da je u porastu broj zaraženih virusom korona na Balkanu i da je riječ o pandemiji globalnih razmjera bez presedana, navodeći da Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju bolesti i kontrolu pažljivo prate situaciju u regionu.

– Naše EU delegacije su u bliskom kontaktu s relevantnim vlastima. Ključna je koordinacija i saradnja na nivou regiona sa EU da bismo odgovorili na ovu situaciju – naglasio je Stano.

On je podsjetio da je EU i dalje glavni donator, investitor i trgovinski partner regionu, te naveo da je od 2014. godine svake godine EU donirala Balkanu više od milijardu evra pomoći.

EU je pokrenula proceduru usvajanja pravila za nabavku medicinske opreme unutar i izvan EU, a izvoz izvan EU treba da odobre vlasti zemalja članica.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer juče je u Briselu pojasnio da ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već režim dozvola za prodaju te opreme državama izvan EU.

On je naveo da ne postoji zabrana izvoza u balkanske zemlje, već je samo potrebno uputiti zahtjeve za isporuku tih sredstava.

U vezi sa informacijama da će Njemačka zabraniti izvoz medicinske opreme i lijekova, listu je rečeno da je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će biti ograničen izvoz ove opreme, ali da nikako neće biti zaustavljena dostava ove robe zemljama kojima je potrebna pomoć.

(Srna)

MUP RS: Sankcionisana 53 građanina, prekršili ograničenje kretanja

U protekla 24 časa sankcionisano je 53 građana zbog nepoštovanja ograničenja i zabrane kretanja osoba na teritoriji Republike Srpske. Policiji u Gradišci u 22 časa prijavljeno je da je osoba čiji su inicijali A.D. iz Prnjavora samovoljno napustila objekat republičkog karantina na graničnom prelazu Gradiška. Ovoj osobi je 6. aprila, prilikom ulaska u BiH i

ANTONIĆ: Stanivukoviću, urazumi se i ostani kod kuće

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Momčilo Antonić, optužio je PDP-ovog Draška Stanivukovića da iskorištava krizu nastalu pojavom virusa korona i da iskorištava ljude iz karantina kako bi privukao pažnju na sebe. Antonić je na Fejsbuku Stanivukovića nazvao glumcem i režiserom, a njegov status prenosimo u cijelosti: “Draškovih 100 lica bez obraza! Sjećam se, prije

EPICENTAR U BOČCU: Banjaluku jutros prodrmao zemljotres

Banjaluku je jutros u 7:56 pogodio zemljotres sa epicentrom u regionu Bočca. Bio je jačine od 2,4 Merkalijeva stepena. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti. (ATV)

OD BIJELE TEHNIKE DO GRAĐEVINSKOG MATERIJALA: Dijelu trgovina dozvoljen rad do 15 časova

U Banjaluci je od danas omogućen rad trgovinama bijelom tehnikom, vodovodnim i elektro-materijalom i sanitarijima, keramikom, prodavnicama boja i lakova, auto-dijelova, dijelova za poljoprivredne mašine, građevinskog materijala, te drogerijama. Ovim djelatnostima prošle sedmice dozvoljen je rad odlukom republičkog štaba, a od danas, od 7 do 15 časova, one mogu da rade i u Banjaluci, ali

AMBASADORI ČLANICA EU: BiH će dobiti medicinsku opremu ako pristupi Zajedničkom sporazumu

Svi ambasadori država članica Evropske unije akreditiranih u Bosni i Hercegovini, zatim komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler napravili su zajednički osvrt u vezi s aktuelnom situacijom u BiH i u Evropi prouzrokovanom pandemijom koronavirusa. Poslali su važnu poruku za našu državu. Njihovu zajedničku poruku bh.

ŠERANIĆ: Virus potvrđen kod još 42 osobe u Republici Srpskoj

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11

UKC RS: Muškarac (65) iz Laktaša preminuo od korona virusa

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog pola, kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopštio je UKC RS. Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od