Svijet 21.02.2021.

PORUKA IZ EU: Nismo zaboravili Zapadni Balkan, dobićete dio od naših 2,3 milijardi doza vakcina

ČITANJE: 2 minute

Evropska unija /EU/ posvećena je nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na kovid 19, poručili su evropski zvaničnici, uz napomenu da će brza vakcinacija u regionu biti presudna za okončanje pandemije.

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji su u pismu ministru spoljnih poslova Crne Gore Đorđu Raduloviću, naglasili da EU ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopšteno je da su evropski zvaničnici naveli da bi uspostavljanje mehanizma EU omogućilo zajednički pristup jednom dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je Unija obezbijedila, u okviru “Tima Evropa”, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima.

“Budite uvjereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka”, navode evropski zvaničnici.

Zvaničnici EU naglasili su da su u ovoj nezapamćenoj krizi, saradnja i solidarnost važniji nego ikada, te podsjećaju da je EU već obezbijedila znatnu podršku kako bi pomogla regionu da se izbori sa pandemijom.

Kada je riječ o Crnoj Gori, EU je već obezbijedila tri miliona evra vrijednu medicinsku opremu, 9,5 miliona evra za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona evra za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona evra kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći.

Osim toga, ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za region podrazumijeva značajan investicioni paket u vrijednosti do devet milijardi evra, čiji je cilj da pokrene investicije vrijedne do 20 milijardi evra za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po mjeri građana.

Iz crnogoskog Ministarstva navode da je pismo evropskih zvaničnika uslijedilo kao odgovor na obraćanje Radulovića najvišim zvaničnicima EU, kada je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju sa pandemijom.

(Srna/SB)