Svijet 05.05.2021.

PORUKA MOSKVI: Američka vojna vježba u BiH dio širih manevara u Evropi

ČITANJE: 3 minute

Vježba “Brzi odgovor 21” koja će se realizirati u drugoj polovini maja 2021. u Bosni i Hercegovinu, dio je velikih vojnih manevera američkih snaga nazvanih “Branilac Evrope 21”. Ovi manevri održavaju se širom Evrope, s akcentom na istočnu granicu kontinenta.

Time se šalje jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH. Također se potvrđuje činjenica da BiH, iako nije članica NATO-a, spada u američku sferu vojnog utjecaja.

Jasno je da se ovim manevrima šalje direktna poruka Rusiji i njenim satelitima da ne pokušavaju nikakve provokacije ili otvorene akcije u ovim regionima, piše Klix.

Akcenat vježbe je na Balkanu, istočnoj Evropi, Baltiku i crnomorskom regionu, dakle tamo gdje postoji prijetnja od ruskog miješanja. Manevri se održavaju u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

“Vježba ‘Branilac Evrope 21’ je odbrambenog karaktera, usredotočena je na odvraćanje od agresije, dok priprema naše snage za odgovor na krizne situacija i vođenje velikih borbenih operacija, ako bude potrebno”, rekao je sekretar za medije Pentagona John F. Kirby.

Dodao je da su ovi manevri u potpunosti transparentni. Kirby je rekao da je važno što SAD, NATO partneri i drugi evropski saveznici otvoreno i javno raspravljaju o ovoj vježbi. Druge nacije, dodao je, nisu bile toliko jasne ili otvorene “u pogledu vlastitog gomilanja trupa”.

Iako zvanično ova vježba nije usmjerena protiv Rusije, sasvim je jasno da je njen cilj da se upravo Moskvi pošalje jasna poruka da će SAD i NATO braniti svaki pedalj teritorije članica Saveza, te svih svojih partnera i saveznika.

U tekstu koji je objavljen na stranici Američkog ministastva odbrane o ovoj vježbi, spominje se upravo Rusija koja se navodi kao primjer zemlje koja nije bila otvorena o svojim operacijama.

“Proteklih sedmica Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika na svojoj strani granice s Ukrajinom – što je uznemirilo Ukrajince i saveznike. Posljednjih dana te su se trupe počele povlačiti, ali mnoge su ostale”, navodi se u tekstu.

I dalje postoji “popriličan broj ruskih snaga raspoređenih ili poredanih duž granice s Ukrajinom i na okupiranom Krimu, nije jasno koje su njihove namjere tamo”, rekao je Kirby.

“Branilac Evrope” ove godine ima znatno učešće avijacije i mornarice. Na primjer, prošle sedmice je brod USNS Bob Hope stigao do obale Albanije prije svog učešća u tamošnjoj zajedničkoj logističkoj vježbi. Manevri će također uključivati nekoliko manjih “povezanih” vježbi, rekao je Kirby.

Oznake: Brzi odgovor