PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora.

Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su naknadno digli glas protiv Aćimovića već imaju spremne potencijalne kandidate za koje vjeruju da bi mogli da dobiju podršku većine u partiji, a što je važno, i od strane koalicionih partnera, jer u Sarajevu nastupaju kao koalicija.

Najozbiljnija alternativa Aćimoviću je Mlađen Božović iz Istočne Ilidže, koga podržava potpredsjednik DNS iz tog dijela Srpske Nenad Nešić. Božović se navodno izjašnjava kao Crnogorac, što zadovoljava kvotu „ostalih“ u Savjetu ministara BH. Radi se o bivšem direktoru Fonda za povratak BiH.

– Nije isključeno da će biti zatražena nova sjednica Predsjedništva DNS na kojoj bi se ponovo izglasao kandidat te stranke za ministra. Iz SNSD je već rečeno da DNS ima rok do petka da predloži novog kandidata za ministra, jer oni ne vjeruju u dobre namjere Draška Aćimovića. Ako se to ne desi, nije isključeno da će SNSD predložiti svog i trećeg ministra ili će tu poziciju ponuditi nekoj od ostalih stranaka iz koalicije. To bi vjerovatno značilo pucanje koalicije sa DNS – tvrdi izvor Srpskainfo iz vladajućih stranaka.

Predsjednik DNS Marko Pavić izjavio je da je odluka Predsjedništva o Aćimoviću bila jednoglasna, da je on u partiju došao prije šest-sedam godina zajedno s Adamom Šukalom „i onima koji se sada bune“. Dodao je da mišljenje neće promijeniti, a odluku samo ako organi stranke tako odluče.

Pavić je za „Nezavisne“ rekao da će stranka „ostaviti otvorena vrata i prozore“ i nastaviti „provjetravanje“ koje je započeto prošle godine, na taj način najavljujući nove odlaske iz DNS.

Izvori Srpskainfo tvrde da je to jedna od opcija za Nenada Nešića, Darka Banjca, Slavka Gligorića i ostale nezadovoljne u DNS u slučaju da ne uspiju da kroz organe stranke promijene odluku o kandidatu za ministra.

Takođe, grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke potpisali su dopis Marku Paviću u kojem traže da povuče kandidaturu Aćimovića, da odbije ministarsku, a prihvati poziciju zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH, te da na nju predloži svog zamjenika Dragutina Rodića.

Prozvali su banjalučkog biznismena Vedrana Jarića da je „rak rana“ DNS i da kroji kadrovsku politiku stranke. U dopisu podržavaju Nešića, Banjca, Gligorića i ostale koji su protiv Aćimovića. Ako se Pavić ogluši na njihove zahtjeve, prijete da će napustiti DNS.

(Srpskainfo)

CRNA GORA OBARA REKORDE: Litije širom zemlje (FOTO/VIDEO)

U gradovima širom Crne Gore večeras se vjerni narod okuplja u litijama. Sudeći po brojnosti, narod Crne Gore večeras obara rekorde u broju okupljenih koji su stali u odbranu pravoslavnih svetinja i poručili da je potrebno povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroipovijesti. U Podgorici se okupio veliki broj vjernika koji uzvikuju “Crna Gora i Srbija – to

NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević. “Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo

TRAŽILI ĐOKIĆEVU SMJENU: Pet poslanika SP-a napustili sjednicu IO

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smjenu ministra rudarstva i energetike i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića. Radi se o pet poslanika: To su: Goran Selak, Savo Vulić, Risto Marić, Andrea

GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine. Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je

U toku sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, mogući radikalniji rezovi

Danas u 16 časova u Banjaluci počela je sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, saznaje opcija.net. Sastanak najužeg rukovodstva SP-a odvija se pod okriljem svojevrsne konspiracije, budući da nijedan medij nije obaviješten o njegovom održavanju. Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora, na ovom skupu nije isključen početak raspleta višemjesečnih unutrašnjih talasanja u ovoj partiji, tako da, zbog

VIŠKOVIĆ SA ZATLEROM: RS prva u BiH ispunjava obaveze iz domena evropskih integracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom opredijeljenost Srpske za evropske integracije, te sagovornika upoznao o Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine, kreiranom u skladu sa preporukama iz Mišljenja Evropske komisije. Višković je na sastanku u Banjaluci ponovio da Republika Srpska