Politika 12.01.2022.

PORUKE SDA: Pozivaju Vučića da uskrati podršku Dodiku

ČITANJE: 4 minute

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopšteno je da politika Milorada Dodika, koja je u “svojoj suštini nasilnička, kulminirala posljednjih mjeseci i prijeti da ugrozi mir i pokrene nova stradanja”.

“Nasrtaj na ustavnopravni poredak, blokada državnih institucija, najava formiranja parainstitucija u entitetu RS, nacionalistička i šovinistička retorika, svakodnevne uvrede na račun Bošnjaka, diskriminacija i huškanje, veličanje ratnih zločina, negiranje genocida, nasilje su nad Ustavom, zakonima, ali i nad istinom i životima ljudi u BiH”, smatra SDA, prenosi Klix.

“Dok sve to radi, Dodik, zajedno sa dijelom političkog establišmenta u Beogradu, po propagandnoj matrici već viđenoj 90-ih godina, optužuje Bošnjake za mržnju i unitarizam, a predstavnike demokratskog civiliziranog svijeta za ‘zavjeru protiv Srba'”, navode iz SDA.

Funkcionalna država BiH, vladavina zakona, demokratski standardi, tolerancija, razumijevanje i saradnja koju zagovara SDA, zajedno sa ogromnom većinom drugih političkih stranaka, nisu usmjereni protiv Srba, niti mogu biti prijetnja Srbima.

“Naprotiv, mogu im samo biti od koristi, kao i svakom građaninu BiH. S druge strane, Dodikova politika koja je protiv svih koji nisu Srbi, prijetnja je svima, ne samo u BiH, već i u regiji. Posljednjih dana svjedočili smo organizovanom kleronacionalističkom divljanju u nekoliko bh. gradova, pucnjavi ispred džamije, uvredama i prijetnjama Bošnjacima koji žive na području entiteta RS. Ti događaji, kojima se najavljuje novo nasilje, posljedica su upravo takve Dodikove politike”, naveli su.

SDA poziva predsjednika i rukovodstvo SNSD-a da prestanu sa secesionističkom politikom i napadom na ustavnopravni poredak BiH, blokadom državnih institucija, veličanjem ratnih zločinaca, ksenofobnom huškačkom retorikom i urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime ugrožavaju stabilnost i mir u zemlji.

SDA zahtijeva od vlasti u entitetu RS da efikasno zaštite povratnike, te u policijskim jedinicama hitno izvrše popunu kadrova bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, odnosno Popisom stanovništva.

“Tražimo da se do kadrovske popune na ovim zadacima angažira multietnički sastav sigurnosnih agencija sa državnog nivoa u saradnji sa predstavnicama EUFOR-a.”

SDA pozdravlja jasne poruke State Departmenta, EU-a i njenih članica, Velike Britanije, kao i grupacije Evropske narodne stranke, kojima se pruža puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te osuđuje secesionistička i antiustavna politika vlasti RS-a, negiranje genocida, glorificiranje ratnih zločina i huškačka retorika.

“Ocjenjujemo da sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku bile potrebne, ali da moraju biti proširene i podržane od Evropske unije, Velike Britanije i drugih demokratskih država.”

SDA poziva Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured Visokog predstavnika (OHR) da izvršavaju svoj mandate, bez obzira na rizike, te da se odlučno suprotstave napadima na BiH koje predvodi Milorad Dodik. Svako dvoumljene, kalkulisanje i nečinjenje predstavlja daleko veći rizik i može samo dodatno ohrabriti secesionističku politiku SNSD-a i cijeli region gurnuti u destabilizaciju sa nesagledivim posljedicama.

SDA poziva Srbiju, kao potpisnicu, da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, te da uskrati podršku politici koju vodi Milorad Dodik, a ne da ga ohrabruje prisustvom kompletne vlade neustavnom danu entiteta RS.

SDA traži od Tužilaštva i Suda BiH da hitno procesuiraju sve one koji učestvuju u antiustavnim napadima na BiH, negiraju genocid i svojim izjavama i postupcima izazivaju nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju, razdor i netrpeljivost. Neodlučnost bh. pravosuđa, u kombinaciji sa blagim reakcijama predstavnika međunarodne zajednice zaduženih za praćenje implementacije Dejtonskog sporazuma, doveli su do bujanja arogancije i drskosti predsjednika SNSD-a i njegovih saradnika, koja je kulminirala posljednjih mjeseci.

SDA poziva nadležne rukovodioce u državnim institucijama da provedu postupke protiv funkcionera i uposlenika koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog dana entiteta RS.

“Predsjednik i potpredsjednici SDA će intenzivirati sa posjeta povratničkim zajednicama u entitetu RS i direktno na terenu pružiti podršku povratnicima, te učiniti sve kako bi njihova sigurnost bila zagarantovana.”

SDA poziva sve političke faktore kojima je stalo do mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini da zajednički i organizovano zastavimo politiku SNSD-a, koja dovodi u pitanje mir, stabilnost i ravnopravnost naroda i građana.

“Sve funkcionere i zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine pozivamo da svoj posao rade u skladu sa Ustavom i zakonima BiH kako bi se deblokirao rad institucija.”

SDA poziva građane BiH da na provokacije i laži koje predsjednik SNSD-a i njegovi saradnici svakodnevno proizvode odgovore istinom, smireno i mudro.

“Politička i diplomatska borba za državu se intenzivira, a njen pobjednik će biti Bosna i Hercegovina i njeni narodi i građani”, saopćeno je.

(SB)

Oznake: SDA