Biznis 02.05.2016.

Posao na brodu: Rijeka ili okean, plata do 2.500 evra

ČITANJE: 3 minute
konobar
Krstarenje evropskim rijekama, gdje uz platu od 1.000 do 2.500 hiljade evra dobijate kabinu s pogledom zvuči lijepo, ali koliko je, u stvari, težak rad na kruzeru?

Život na riječnim kruzerima često izgleda kao idealan, međutim ne zna se da iza te idile stoji izuzetno težak rad.

“Glavna razlika između morskih i riječnih kruzera je rad na njima. I dok oko 200 konobara uslužuje goste na prekookeanskim borodovima, na riječnim ih je samo pet-šest. To znači, ako se jedan razboli, drugi moraju više da rade. Na riječnim kruzerima mora da se radi ozbiljno i samo profesionalci mogu da izdrže taj ritam. To se odmah vidi u prvim danima, jer oni koji misle da je ovo lak posao, brzo se vraćaju kući”, kaže Ivan Leštanin, pravni zastupnik kompanije Sejf kruz, koja zapošljava i  državljane Srbije na riječnim kruzerima.

Ovaj posao je prilično tražen.

“Mi zapošljavamo oko 20-30 naših ljudi mjesečno. Najviše konobara i kuvara, koji zarađuju između 1.000 i 2500 evra svaki mjesec, plus bakšiš. Oni imaju i svoje kabine sa prozorom i besplatnim internetom, za razliku od prekookeanskih kruzera”, dodaje on.

Sezona riječnih krstarenja traje od marta do novembra, a standardna ruta je Rajna-Majna-Dunav. Leštanin kaže da u ovom poslu znanje njemačkog i engleskog jezika predstavlja prednost.

Radno vrijeme 10 sati, slobodni dani

Da je ovaj posao zaista primamljiv za mlade ljude, dokazuje i Igor O. (26) koji će se uskoro otisnuti na jedan od riječnih brodova, gdje će raditi kao zamjenik glavnog kuvara.

“Rečeno mi je da ću raditi oko 10 sati, s tim što ću imati slobodne dane da izađem sa broda kada je usidren i, naravno, godišnji odmor. Težina posla zavisi i od pozicije u kuhinji, najniža je da pereš sudove, a najviša šef kuhinje. Kada si glavni u kuhinji, to je svakako najveći stres i pritisak, jer moraš da organizuješ sve. Plata za najvišu funkciju je oko 2.400 evra, plus bonusi, dok je najniža plata u kuhinji 850 evra plus bakšiš od oko 400-500 evra”, objašnjava Igor.

Mladi kuvar takođe dijeli mišljenje da je lakše raditi na rječnom kruzeru, nego na prekookeanskom, jer se, prije svega, zarađuje više, a bolji su i uslovi.

“Bakšiš je takođe veći, a s obzirom na to da se putuje Rajna-Majna-Dunav, u Beogradu sam svakih nedjelju do mjesec dana. Manji je obim posla, a i plata je jako slična. Kada bih se odlučio za prekookeanski brod, morao bih da platim kartu i put za dolazak do same luke gdje je usidren, dok bi mi takođe trebalo i ljekarsko uvjerenje, što nije nephodno za riječne brodove.”

Ivan objašnjava i da je procedura za dobijanje posla izuzetno jednostavna, te da već kroz nekoliko dana znate da li ste dobili posao.

“Postoji nekoliko načina da se stupi u kontakt sa kompanijama koje zapošljavaju ljude na riječnim brodovima, a danas čak možete i preko Vibera da dogovorite posao. Često se rade intervjui preko kamere, a po završetku vam pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kao i pismo sa kojim ideš u ambasadu po vizu. Zatim slijedi potpisivanje ugovora i odlazak u zemlju gdje je brod usidren, a sve troškove puta plaća kompanija”, zaključuje on.

(24sata.rs)