Vijesti 29.01.2016.

Posao u Njemačkoj je raj za srpske ljekare, a evo i zašto

ČITANJE: 3 minute
doktori
Nedavni komentar srpskog ljekara da je u Njemačkoj dobio bonus od 1.500 evra na platu, iako je bio na odmoru, izazvao je lavinu reakcija na internetu.

Najviše je bilo onih koji su njegovu situaciju upoređivali sa nezavidim položajem ljekara u Srbiji, gdje bi većina bila zadovoljna platom samo u visini navedenog bonusa.

Za razliku od Srbije, gdje prosječna plata ljekara iznosi manje od 600 evra, u Njemačkoj je u istoj branši ova cifra čak sedam puta veća, jer „čuvari zdravlja“ u ovoj zemlji zarađuju, u prosjeku, 4.200 evra mjesečno, ne računajući dodatke koje svaki radnik dobija.

Zato je predlog ministra finansija Dušana Vujovića da se zaposlenima u javnom sektoru tokom bolovanja ili odmora plata umanji za 35 odsto, dodatno je ugrozila položaj ljekara u Srbiji.

Jedna od reakcija na to bio je komentar srpskog ljekara, da je kao radnik ove struke u Njemačkoj, u toku odmora dobio bonus od 1.500 evra.

– Živim i radim u Njemačkoj kao ljekar od prije godinu i nešto. U septembru sam prvi put bio na odmoru, tri nedjelje i kad mi je stigla novembarska plata, očekivao sam drastično manje, jer u tom periodu nisam naravno imao dežurstva ni prekovremeni rad (što mi se jel'te sve uredno plaća, tako da mi je plata skoro duplo veća od osnovne). Kad ono međutim… Stavka na platnom listiću „dodatak na odmor“ (nekih 1.500 evra) – napisao je on.

Iznenađen sumom, ljekar je odlučio da se raspita u kadrovskoj službi o kakvom bonusu se radi. Dobio je odgovor koji mu je „otvorio oči“ kolika je zapravo razlika raditi u Srbiji i Njemačkoj.

– To je dodatak koji se dobija tako što se uzme prosjek u prethodna tri mjeseca, svih primanja preko osnovne plate, znači dežurstva, izlazak na teren, prekovremeni rad i slično i onda se doda na osnovnu platu, a cilj je u tome da radnik, time što je otišao na odmor, ne primjeti razliku u plati u odnosu na period kada radi, pa mu se zaračuna taj dodatak, kao da je radio normalno – rečeno mu je u ustanovi u kojoj radi.

Ipak, dobiti posao ljekara u Njemačkoj nije nimalo lako. Potrebna je visoka stručnost i kvalitet, jer je konkurencija sa ljekarima iz zemalja Evropske unije izrazito velika, što potvrđuju iz Njemačke ambasade.

– Koliko je vjerovatno da će ljekar iz Srbije dobiti posao u Njemačkoj zavisi od pozicije na koju se prijavljuje, broja ljudi koji su se prijavili za to mjesto, ali i konkurencije sa ljekarima iz zemalja Evropske unije, koji uvek imaju prednost. Odluku donosi njemački biro za zapošljavanje, gdje se proveravaju svi faktori potrebni za dobijanje posla – kažu iz ambasade.

Jedna od ljekarki koja svjetliju budućnost u svojoj branši traži u Njemačkoj je i Novosađanka Tatjana S., koja je 2014. diplomirala medicinu i od tad nije uspjela da nađe posao. Potraga za radnim mjestom u ekonomski najjačoj zemlji u Evropi bila joj je prvi izbor.

– U Njemačkoj se priznaje diploma sa naših fakulteta, nije teško naći posao, a standard im je najveći u Evropi. Ljekari iz Srbije najčešće su traženi u internom odjeljenju i to na kardiologiji, kao i na hirurgiji, jer je do drugih, specijalizovanijih mjesta teško doći uslijed velikog priliva ljekara iz Evropske unije – priča ona.

(24 sata.rs)