Politika 28.01.2022.

Posebna sjednica NS RS 1. februara

ČITANJE: 2 minute

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o političko-ekonomskoj situaciju u BiH biće održana u utorak, 1. februara, odlučio je danas skupštinski Kolegijum.
Nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma, predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima da je posebnu sjednicu zakazao kako bi se otvorila mogućnost dijaloga na svim nivoima u BiH.

“U posljednjih nekoliko mjeseci politička scena u BiH je poprilično zatrovana, nema razgovora, svako komentariše nešto na svoj način ne čujući i neuvažavajući drugog i drugačije”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da je posebna sjednica prilika da se u parlamentu Republike Srpske iznesu svoja viđenja, a u tom interesu poziv za sjednicu upućen je i liderima SDA i HDZ-a BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću koji imaju svoje poslanike u parlamentu i Vijeću naroda Repubike Srpske.

Čubrilović je rekao da je odgovor Izetbegovića za učešće na ovoj sjednici poznat iz medija, dok je Čović usmeno potvrdio dolazak na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Izetbegovićev odgovor nije bilo najbolje rješenje , jer je trebalo da iskoristi priliku i da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te iznese svoj stav makar on bio oprečan po svim pitanjima.

“Ne može se smatrati da parlament Srpske nije sastavni dio sistema BiH , to je jedan od zakonodavni organa u BiH i najviše zakonodavno i ustavotvorno tijelo u Republici Srpskoj i dio sistema u BiH”, pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović kaže da svi predsjednici političkih stranaka iz Republike Srpske imaju mogućnost da budu prisutni i da se obrate Narodnoj skupštini Republike Srpske u trajanju do dvadeset minuta plus pet minuta za komentar.

On je rekao da je početak posebne sjednice zakazan za 12.00 časova.

Čubrilović je rekao da je skupštinski Kolegijum donio odluku da 8. februara bude održana redovna sjednica parlamenta Republike Srpske sa početkom u 10.00 časova.

Prema njegovim riječima, redovna sjednica ima 13 tačaka dnevnog reda, među kojima prijedlog Zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom postupku, prijedlog zakona o fiskalizaciji, prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije, prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu – prijedlog kluba poslanika SNSD-a.

Čubrilović je naveo da će biti razmatran nacrt zakona o audio-vizuelnim djelatmostima, prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, izvještaj o poslovanju IRB-a RS i fondova za 2020.godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora.

On je dodao da će na redovnoj sjednici biti riječi i o izvještaju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2020. godinu, te specijalni izvještaj Ombudsmana za ljudska prava BiH o govoru mržnje za BiH.

(Srna, E.M)