POSEBNA SJEDNICA NSRS 11. NOVEMBRA: Vlast očekuje jedinstvo, opozicija predstavu za javnost

Sedma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske biće održana u ponedjeljak, 11. novembra.

Sjednica, na kojoj će se obratiti predstavnik vladajuće većine u Skupštini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici političkih partija, počeće u 11.00 časova, rekao je novinarima u Banjaluci šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma na kojoj je utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne sjednice parlamenta.

On je naveo da je ova informacija pregled kontinuiteta planiranog oduzimanja nadležnosti Srpske i izrazio nadu da će to prepoznati svi poslanici i donijeti zajednički adekvatne zaključke u interesu Srpske.

“Ovo je materijal definisan kroz tri segmenta – okolnosti i priroda dejtonske strukture BiH, neustavne intervencije na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost Srpske i obaveze institucija Republike da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što Srpskoj po Ustavu i zakonima pripada”, rekao je Žunić i naglasio da će informacija biti razmatrana na prijedlog skupštinske većine.

On je naveo da se u informaciji pominje deklaracija SDA kao jedan od motiva i modela promjene i uništavanja dejtonske strukture u BiH, koji je podržao i visoki predstavnik.

Žunić je ocijenio da, slušajući izjave kolega iz opozicije, stiče utisak da oni žele da na posebnoj sjednici nastupe politikantski s ciljem da se održe na vlasti na nivou BiH, negirajući izborne rezultate.

On je rekao da Narodna skupština ima ovlaštenja da razmatra ovakva pitanja, navodeći da opozicione partije nisu bile pozvane da raspravljaju o materijalu koji će se pojaviti na posebnoj sjednici jer je riječ o različitim politikama i konceptima u odnosu na vladajuću većinu u Srpskoj.

“Ipak, očekujem da svi zauzmemo zajedničke stavove”, rekao je Žunić i dodao da sjednici Kolegijuma Narodne skupštine nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka.

Sazivanje posebne sjednice je, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, zatražila trećina narodnih poslanika.

Predstavnici vlasti i vladajućih partija u Srpskoj ranije su isticali da će posebna sjednica parlamenta biti održana i kao odgovor na unitarističku deklaraciju SDA koja je donesena na kongresu ove stranke u septembru.

Stanić: Posebna sjednica pokajanje SNSD-a za ranije odluke o NATO-u

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Miladin Stanić smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske 11. novembra, biti predstava za javnost, od koje niko neće imati koristi.

“Ta sjednica neće popraviti odnose ni u Republici Srpskoj, ni na nivou BiH, već će produbiti krizu, a krivci za krizu su Milorad Dodik i SNSD, jer su ranije prihvatili put ka NATO savezu, a sada odustaju”, rekao je Stanić novinarima u Banjoj Luci.

Ukazuje da tema zasjedanja nije deklaracija SDA, već prenesene nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

“Čini se da je deklaracija postala sve manje kamen spoticanja za SNSD. Prepostavljamo da će sjednica biti jedna vrsta pokajanja SNSD-a zbog prenesenih nadležnosti i odluka o putu BiH ka NATO savezu ” – rekao je Stanić.

Šef Kluba poslanika SDS se osvrnuo i na štetu koja su bonska ovlaštenja visokih predstavnika napravila Srpskoj demokratskoj stranci.

“Niko kao Srpska demokratska stranka nije osjetio na svojoj koži bonska ovlaštenja visokih predstvanika, koji su svojevremeno smjenjivali i zabranjivali rad političkim predstavnicima SDS” – kazao je Stanić.

Bundalo: Jačanje tenzija

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa Perica Bundalo smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana 11. novembra na zahtjev vladajuće većine, doprinijeti jačanju tenzija i odvlačenju pažnje sa životnih pitanja građana.

Bez obzira na to kako je naslovljena tačka dnevnog reda tog zasjedanja, povod je, kako navodi, programska deklaracija SDA, usvojena na stranačkom kongresu sredinom septembra.

O tom dokumentu su, kaže, sve političke stranke već ranije rekle svoj stav.

”Posebna sjednica entitetskog parlamenta je nepotrebno davanje značaja SDA i njeno uvlačenje u Narodnu skupštinu, što će doprinijeti podgrijavanju loše atmosfere među političkim subjektima u BiH i jačanju tenzija te odvlačenju pažnje od ključnih životnih tema”, rekao je Bundalo novinarima u Banjaluci.

Klub poslanika PDP-a na današnjoj sjednici skupštinskog kolegija nije podržao odluku o sazivanju posebne sjednice 11. novembra.

Bundalo nije mogao da precizira da li će podržati najavljene zaključke, jer, kako je rekao, o njima, kao i o materijalu za posebnu sjednicu PDP nije konsultovan.

(Srna, Fena)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo