POSEBNA SJEDNICA NSRS 11. NOVEMBRA: Vlast očekuje jedinstvo, opozicija predstavu za javnost

Sedma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske biće održana u ponedjeljak, 11. novembra.

Sjednica, na kojoj će se obratiti predstavnik vladajuće većine u Skupštini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici političkih partija, počeće u 11.00 časova, rekao je novinarima u Banjaluci šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma na kojoj je utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne sjednice parlamenta.

On je naveo da je ova informacija pregled kontinuiteta planiranog oduzimanja nadležnosti Srpske i izrazio nadu da će to prepoznati svi poslanici i donijeti zajednički adekvatne zaključke u interesu Srpske.

“Ovo je materijal definisan kroz tri segmenta – okolnosti i priroda dejtonske strukture BiH, neustavne intervencije na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost Srpske i obaveze institucija Republike da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što Srpskoj po Ustavu i zakonima pripada”, rekao je Žunić i naglasio da će informacija biti razmatrana na prijedlog skupštinske većine.

On je naveo da se u informaciji pominje deklaracija SDA kao jedan od motiva i modela promjene i uništavanja dejtonske strukture u BiH, koji je podržao i visoki predstavnik.

Žunić je ocijenio da, slušajući izjave kolega iz opozicije, stiče utisak da oni žele da na posebnoj sjednici nastupe politikantski s ciljem da se održe na vlasti na nivou BiH, negirajući izborne rezultate.

On je rekao da Narodna skupština ima ovlaštenja da razmatra ovakva pitanja, navodeći da opozicione partije nisu bile pozvane da raspravljaju o materijalu koji će se pojaviti na posebnoj sjednici jer je riječ o različitim politikama i konceptima u odnosu na vladajuću većinu u Srpskoj.

“Ipak, očekujem da svi zauzmemo zajedničke stavove”, rekao je Žunić i dodao da sjednici Kolegijuma Narodne skupštine nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka.

Sazivanje posebne sjednice je, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, zatražila trećina narodnih poslanika.

Predstavnici vlasti i vladajućih partija u Srpskoj ranije su isticali da će posebna sjednica parlamenta biti održana i kao odgovor na unitarističku deklaraciju SDA koja je donesena na kongresu ove stranke u septembru.

Stanić: Posebna sjednica pokajanje SNSD-a za ranije odluke o NATO-u

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Miladin Stanić smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske 11. novembra, biti predstava za javnost, od koje niko neće imati koristi.

“Ta sjednica neće popraviti odnose ni u Republici Srpskoj, ni na nivou BiH, već će produbiti krizu, a krivci za krizu su Milorad Dodik i SNSD, jer su ranije prihvatili put ka NATO savezu, a sada odustaju”, rekao je Stanić novinarima u Banjoj Luci.

Ukazuje da tema zasjedanja nije deklaracija SDA, već prenesene nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

“Čini se da je deklaracija postala sve manje kamen spoticanja za SNSD. Prepostavljamo da će sjednica biti jedna vrsta pokajanja SNSD-a zbog prenesenih nadležnosti i odluka o putu BiH ka NATO savezu ” – rekao je Stanić.

Šef Kluba poslanika SDS se osvrnuo i na štetu koja su bonska ovlaštenja visokih predstavnika napravila Srpskoj demokratskoj stranci.

“Niko kao Srpska demokratska stranka nije osjetio na svojoj koži bonska ovlaštenja visokih predstvanika, koji su svojevremeno smjenjivali i zabranjivali rad političkim predstavnicima SDS” – kazao je Stanić.

Bundalo: Jačanje tenzija

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa Perica Bundalo smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana 11. novembra na zahtjev vladajuće većine, doprinijeti jačanju tenzija i odvlačenju pažnje sa životnih pitanja građana.

Bez obzira na to kako je naslovljena tačka dnevnog reda tog zasjedanja, povod je, kako navodi, programska deklaracija SDA, usvojena na stranačkom kongresu sredinom septembra.

O tom dokumentu su, kaže, sve političke stranke već ranije rekle svoj stav.

”Posebna sjednica entitetskog parlamenta je nepotrebno davanje značaja SDA i njeno uvlačenje u Narodnu skupštinu, što će doprinijeti podgrijavanju loše atmosfere među političkim subjektima u BiH i jačanju tenzija te odvlačenju pažnje od ključnih životnih tema”, rekao je Bundalo novinarima u Banjaluci.

Klub poslanika PDP-a na današnjoj sjednici skupštinskog kolegija nije podržao odluku o sazivanju posebne sjednice 11. novembra.

Bundalo nije mogao da precizira da li će podržati najavljene zaključke, jer, kako je rekao, o njima, kao i o materijalu za posebnu sjednicu PDP nije konsultovan.

(Srna, Fena)

NEOBIČAN OGLAS U Banjaluci počela potraga za dva momka “lijepih crta lica”

Izgubljeno, nađeno, tražim, nudim, prodajem… Svakodnevno se na društvenim mrežama mogu pronaći razni oglasi. Neki nas pozitivno iznenade i nasmiju, a oni drugi pak znaju i da izazovu bijes kod naroda. Jedan od onih, koji bi mogao da se svrsta u rubriku simpatično, ili pak duhovito, osvanuo je na Fejsbuk stranici „Spotted Banjaluka“. – Dva

Udes u centru Banjaluke

Na raskrsnici Vidovdanske ulice, Vuka Karadžića i Prvog Krajiškog korpusa, kod stare zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva automobila marke vw karavan i audi. Policija je odmah po pozivu izašla na mjesto događaja, piše ATV. Uviđaj je u toku. Na automobilima koji su učestvovali u

VIŠKOVIĆ: Sve bolja situacija u Šumama Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je situacija u Šumama Republike Srpske svaki mjesec bolja i da sve više šumskih gazdinstava posluje pozitivno. – Završen je devetomjesečni izvještaj o poslovanju Šuma Republike Srpske, a imamo i preliminarne podatke za deset mjeseci rada. Šume imaju pozitivan poslovni rezultat u prvih

Fond solidarnosti spreman da pomogne djevojčici iz Istočnog Sarajeva

Javna ustanova Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu upoznat je sa slučajem liječenja trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva u inostranstvu, a prošle sedmice obavljen je i sastanak sa majkom djevojčice. Iz Fonda saopštavaju da su, kao i u svim dosadašnjim slučajevima spremni da finansijski pomognu i pozivaju

ZNAMENITE LIČNOSTI BANJALUKE Tragična sudbina porodice Poljokan

Navršilo se 79 godina od stravičnog ubistva ugledne trgovačke porodice Poljokan u Banjaluci. U želji da podsjetimo i neke mlađe generacije možda upoznamo sa učenim ljudima koji su živjeli, radili i stvarali u Banjaluci, i kao takvi ostavili trag u istoriji grada, Srpskainfo će svake sedmice objaviti po jednu biografiju velikana ovog grada. Seriju tekstova

Plesačima iz Banjaluke 13 zlatnih medalja

“Kombank” dvorana u Beogradu u vikendu iza nas bila je središte plesa, umjetnosti pokreta, sportske edukacije i druženja plesača, koreografa i trenera iz cijelog svijeta. Više od 3.000 takmičara imalo je priliku da se predstavi na “Elit Dance Festivalu”, a u organizaciji “5678 Community”. Među njima su se našli i članovi banjalučkog Plesnog kluba “Blok”,

RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”. “Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i