Vijesti 25.12.2020.

POSJETA DOBOJU: Predsjednica Srpske obišla radove na izgradnji bolnice i regionalni muzej

ČITANJE: 3 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je tokom posjete Doboju obišla radove na izgradnji novog objekta bolnice i Regionalni muzej.

Radovi na izgradnji novog objekta dobojske bolnice procijenjene su vrijednosti oko 100 miliona maraka.

Druga faza izgradnje u dobojskom naselju Usora je počela. Da radovi idu prema planu uvjerila se i predsjednica Srpske. Ponovila je da je ovo jedan od navažnijih kapitalnih projekata ne samo za Doboj, već za cijelu regiju. Očekuje da će rokovi biti ispoštovani.

– Ovo je, naravno, veliki doprinos i velika stvar za zdravstvo Republike Srpske, kao i za Grad Doboj i cijelu ovu regiju. Ono što me raduje je da ćemo dobiti jedan funkcionalan i moderan objekat u kojem ćemo imati skoncentrisane sve medicinske službe i usluge na jednom mjestu. To će biti zaista olakšavajuća okolnost za pacijente – izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Druga faza je otpočela, uveliko se radi i predviđeni rokovi se poštuju.

– Raduje me da sada možemo da vidimo jedno veliko gradilište. Po okončanju ovog kapitalnog projekta imaćemo bolju ustanovu za naše medicinsko osoblje i pacijente – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Nova bolnica prostiraće se na 25.000 kvadratnih metara. Imaće pirzemlje i šest spratova. Nakon izgradnje slijedi i treća, posljednja faza – opremanje. Kompletan projekat nove bolnice će koštati oko 100 miliona KM. Konzorcijum dvije kineske kompanije glavni je izvođač radova. Angažovali su i domaće firme. Na gradilištu je angažovano između 50 i 100 radnika, u zavisnosti od potreba na gradilištu. Trenutno je u toku betoniranje temeljne ploče, a objašnjavaju šta će se raditi u narednim mjesecima.

– U narednih deset mjeseci slijedi izrada armiranobetonske konstrukcije objekta. Bruto površina te konstrukcije je preko 28.000 kvadratnih metara, gdje ćemo uspjeti da ostvarimo 25.500 kvadratnih metara neto korisne površine za ovaj objekat – izjavio je Luka Popržen, izvršni voditelj projekta.

Prilikom posjete Doboju Cvijanovićeva je obišla i Regionalni muzej, koji je proširen za 150 kvadratnih metara. U njemu će biti postavljena stalna izložbena postavka dobojskog akademskog vajara Drage Handanovića, koji šest decenija stvara u Doboju.

– Ta postavka se sastoji iz dva dijela. To je keramoskulptura, koja je bila izložena na međunarodnim izložbama i svim značajnim likovnim događajima kod nas i u svijetu. Čak ima i djelo koje je bilo izloženo u Parizu. Sva djela su potvrđena kao vrijednosti raznim priznanjima, između ostalog i nagradom Grand Prix, koja je najveće priznanje u BiH – rekao je Handanović.

Sredstva za proširenje muzeja obezbijeđena su iz gradske kase. Na ovaj način odužuju su istaknutom umjetniku za njegov trud, rad i doprinos Gradu.

– Doboj je grad koji zaslužuje kao regionalni centar da obraćamo pažnju svim slojevima i svim pravcima potreba naših građana. Nastavićemo i dalje da ulažemo u kulturu, ali svakako i u sve one projekte koji su potrebni Gradu Doboju – izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Ovo je veliki i zajednički poduhvat Gradske uprave s jedne i velikog umjetnika s druge strane.

– Gradska uprava je obezbijedila stalnu postavku zahvaljujući upravo jednom velikom stvaralaštvu koje je poteklo od našeg velikog umjetnika, te mislim da je to jedna divna kombinacija – rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ovo će biti jedinstveni slučaj u BiH da jedan umjetnik dobija svoj prostor u kome će biti izložen njegov umjetnički legat. Očekivanja su da će u prvoj polovini sljedeće godine stalna izložbena postavka Drage Handanovića u dobojskom muzeju biti otvorena i za posjetioce.

(Srpskainfo)