Vijesti 08.09.2015.

Posjeta Janisa Tripanagnostopulosa: Banjaluka i Patra unaprijedile saradnju

ČITANJE: 1 minuta
patra i banjaluka

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, sastao se danas, 8. septembra, sa članom Organizacije za kulturu grčkog grada Patre Janisom Tripanagnostopulosom.

Gavranović je podsjetio da Banjaluka dugi niz godina sarađuje sa Patrom, te da postoji sporazum o bratimljenju dva grada iz 1995. godine.

– Razgovarali smo o modalitetima buduće saradnje Banje Luke i Patre, koja može biti još bogatija i sadržajnija u različitim segmentima života. Ranije je hor iz Patre dolazio na naš festival horova, a postojala je i saradnja u oblasti sporta. Konkretne prijedloge ćemo razmijeniti u pisanoj formi i to između dva gradonačelnika – rekao je prvi čovjek Banjaluke.

Profesor Janis Tripanagnostopulos, koji je ujedno i profesor univerziteta u Patri i u našem gradu boravi na poziv Akademije nauka i umjetnosti RS, kazao je da mu veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da se danas nalazi u Banjaluci, koja je, kako je rekao, predivan grad sa dobrim ljudima.

– Sa banjalučkim gradonačelnikom sam razgovarao o unapređenju saradnje između naša dva grada. Banja Luka i Patra imaju mnogo sličnosti, a mislim da je ovo pravi trenutak da unapredimo našu saradnju. Postoji mnogo prostora za saradnju u oblastima kulture, sporta, turizma i nauke – nagalsio je Tripanagnostopulos

Po završetku sastanka sa gradonačelnikom Gavranovićem, profesor Tripanagnostopulos će posjetiti Muzej savremene umjetnosti RS, Banski dvor i dječije pozorište RS.

Inače, on se bavi pitanjem izučavanja solarne energije i energetske efikasnosti, a u Banjaluci će održati i predavanje na konferenciji „Savremeni materijali“ koju organizuje Akademija nauka i umjetnosti RS.