Vijesti 25.01.2017.

Poskupio još jedan vrtić

ČITANJE: 2 minute

Nakon vrtića “Pikolino”, odluku da poveća cijene boravka djece donio je i pravoslavni vrtić “Anđelak”. Roditelje mališana koji borave u ovoj ustanovi neprijatno je iznenadila vijest da će vrtić mjesečno, umjesto 190, ubuduće plaćati 220 KM.

“Zaista ne znam čime se opravdava ovo poskupljenje. Razumijem priču o novom jelovniku, ali kako to da drugi vrtići ne poskupljuju, a ima mnogo onih koji koštaju manje od 190 KM mjesečno”, kazala je jedna majka.

U vrtiću “Anđelak” potvrdili su da je razlog za poskupljenje primjena novog jelovnika, te su dodali da su cijenu povećali za 15 odsto. Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih vrtića RS, rekao je da privatni vrtić “Pikolino” i pravoslavni vrtić “Anđelak” nisu članovi ovog udruženja, te da nema informaciju zbog čega su podigli cijene. Poznato mu je, kaže, samo da je vrtić “Pikolino” poskupio za oko 10 maraka.

“Zasad je stav svih članova našeg udruženja da do poskupljenja ne dolazi u ovoj radnoj godini, dok se ne iscrpe sve mogućnosti i dok se ne izvrši sama analiza jelovnika koji je stupio na snagu”, istakao je Buzadžija.

Upozorio je da je to trenutni stav Udruženja, što ne mora da znači da na narednoj sjednici neće doći do promjene ove odluke, jer, kako kaže, sve zavisi od stanja u vrtićima. Prema njegovim riječima, novi jelovnik se ne primjenjuje u potpunosti, već selektivno.

“Jelovnik smo prilagodili i roditelji na oglasnim pločama mogu vidjeti sastojke za jela koji će biti korišteni taj mjesec. Do poskupljenja bi moglo doći samo ako se budemo vodili po cjelokupnoj recepturi jelovnika koja je propisana, jer je jelovnik koji je stavljen u pravilnik rađen na bazi jednog uzorka, odnosno jednog djeteta”, pojasnio je on.

Buzadžija je potvrdio česte navode roditelja da djeca nisu zadovoljna novim jelovnikom. Državni vrtići zasad ne mijenjaju cijene U državnim vrtićima zasad neće doći ni do kakvih poskupljenja, potvrdila je juče Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Mi djelujemo prema preporukama grada. Oni nam preporučuju cijene i zasad nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do bilo kakvih promjena cijena u vrtićima”, pojasnila je Kurtinovićeva.

(Nezavisne)