Vijesti 10.03.2016.

Poskupljenje struje ponovo na razmatranju

ČITANJE: 2 minute
elektro
Regulatorna Komisija za energetiku Republike Srpske u ponedjeljak će ponovo razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Potvrda ove informacije može se pronaći i u objavi na službenom sajtu RERS-a da će se na sjednici, koja je zakazana za 14. mart, biti razmatran način postupanja po zaključku broj 01-213-53/15/V-2-126 od 30. juna 2015. godine.

Tim zaključkom RERS je lani poništila svoju odluku o poskupljenju struje u Srpskoj koja je trebalo da stupi na snagu 1. jula 2015. godine. Na taj korak Komisija se odlučila nakon ogromnog negodovanja u javnosti, a uz obrazloženje da je većini članova RERS-a istekao mandat.

CAPITAL je prošle sedmice uputio pitanje RERS-u „da li će na jednoj od narednih sjednica ponovo razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“ i njenih zavisnih preduzeća za poskupljenje struje u RS“, na šta su u Komisiji odgovorili da sve odluke iz regulatorne nadležnosti donose na redovnim sjednicama te da se obavještenje o održavanju redovne sjednice objavljuje na oglasnoj tabli i njihovoj internet stranici pet dana prije održavanja sjednice.

– Za sada nije zakazano održavanje redovne sjednice na kojoj će se razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“ i njenih zavisnih preduzeća za poskupljenje struje u Republici Srpskoj. O svim aktivnostima koje se odnose na Vaša pitanja, javnost će biti blagovremeno obaviještena- rekli su CAPITAL-u prošle sedmice u Komisji.

Ništa konkretniji nije bio ni ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić koji je, takođe, prošle sedmice za CAPITAL rekao da Vlada nije razmatrala ovo pitanje.

– Tarifni postupak kojim se može promijeniti cijena i priznati određeni troškovi koje imaju naša distributivna i proizvodna preduzeća je stvar Regulatorne komisije koja otvara i vodi postupak i donosi određeni stav. Oni još uvijek nisu to pokrenuli, niti su na bilo koji način to pitanje usmjeravali prema Vladi, do danas- rekao je Đokić.

Portparol privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da su privrednici apsolutno protiv povećanja cijena struje, prije svega, jer i dalje postoji dovoljno prostora za unutrašnje uštede unutar zavisnih preduzeća ERS.

– Takođe, ranija najava poskupljenja je, jednim dijelom, pravdana i zbog velikih izdvajanja zavisnih preduzeća po osnovu „solidarnog poreza“, a te obaveze više nemaju. Zbog svega toga privrednici očekuju da ERS nađe način da unutrašnjim uštedama riješi pitanja nedostatka novca, a ne povećanjem cijene struje- kazao je Blagojević.

(Capital.ba)