Politika 03.06.2016.

Poslanici na jesen u novom ambijentu

ČITANJE: 2 minute

Modernizacija i preuređenje skupštinske sale koštaće oko 690.000 maraka, a posao je povjeren domaćim firmama. Novi konferencijski sistem instaliraće “TeleGrup” iz Banjaluke, koja je na tenderu dostavila ponudu vrijednu 639.013 KM, dok je najbolju ponudu u iznosu od 50.168 maraka za razmještanje i namještanje sale dostavila takođe banjalučka firma “Nova DI Vrbas”. Radovi će početi u julu, a trebalo bi da budu okončani u roku od 45 dana.

– Ove firme dostavile su najpovoljnije ponude i one su niže od iznosa novca koji smo predvidjeli za ove namjene. Za sistem je bilo planirano 650.000, a za namještanje i razmještanje 60.000 KM – rekao je generalni sekretar Narodne skupštine RS Marko Aćić.

Narodna skupština još prošle godine je raspisala tender za instaliranje novog konferencijskog sistema i razmještanje i namještanje sale, ali je on poništen zbog nepotpune dokumentacije i viših cijena od planiranog iznosa u budžetu parlamenta koje su dostavili ponuđači.

– Novi tender raspisali smo početkom godine i uspješno je okončan, tako da krećemo u realizaciju ovih poslova i jesenje zasjedanje počeće u novom ruhu – napomenuo je Aćić.

Konferencijski sistem u skupštinskoj sali instaliran je još 2001. godine, a oprema je zastarjela.

– Zvuk mikrofona je loš, a kartice za identifikaciju imaju loš kontakt pa se često dešava da se poslanici prijave za poslaničko pitanje, a kontrolna tabla ih ne registruje. Sve to dovodi do problema u radu parlamenta – rekao je Aćić i dodao da postoji bojazan da sistem padne, pa bi glasove poslanika morali brojati ručno.

Predstavljajući mogućnosti novog sistema, Aćić je kazao da će, između ostalog, rezultati glasanja poslanika biti u elektronskoj formi uz automatsko evidentiranje podataka o prisustvu sjednicama i pojedinačnim izlaganjima.

Govoreći o novom izgledu skupštinske sale, Aćić je kazao da će sto radnog predsjedništva biti pomjeren na binu, a govornica na sredinu sale. Prva tri reda klupa biće pomjerena na mjesto gdje se trenutno nalazi sto radnog predsjedništva.

– Premijer i ministri će umjesto sadašnje pozicije pored poslanika biti okrenuti ka poslanicima i gledaće se oči u oči – naveo je Aćić.

Promjena će biti i u rasporedu sjedenja poslanika, a dogovor o tim detaljima prepušten je skupštinskom kolegijumu.

Donacija

Marko Aćić je rekao da će, ako stručnjaci procijene da dio opreme, koja se trenutno nalazi u sali za sjednice Narodne skupštine RS, može biti iskorišćen, on biti doniran lokalnim zajednicama u Srpskoj.

(Glas)