Politika 29.03.2016.

Poslanici Narodne skupštine RS: Institucije (ne) skrivaju podatke?

ČITANJE: 2 minute
skupstina
Pojedine institucije Republike Srpske zloupotrebljavaju Zakon o zaštiti tajnih podataka, a i često se pozivaju na poslovnu tajnu kada poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske treba da odgovore na postavljena pitanja.

Podatke o ukupnim primanjima pojedinih visokih funkcionera u Republici Srpskoj, njihovoj imovini, zapisnicima o kontrolama u privrednim subjektima kao i  ugovore o privatizaciji gotovo je nemoguće dobiti od zvaničnih institucija u Republici Srpskoj.

Takođe, često se skrivaju i podaci o javnim nabavkama u pojedinim institucijama i javnim preduzećima, broj zaposlenih u njima kao i o finansijskom stanju tih preduzeća, što su podaci koji bi prema svim propisima u Republici Srpskoj trebalo da budu dostupni svakom građaninu u RS, a kamoli poslanicima Narodne skupštine RS.

-Ako i odgovore na pitanja, u 90 odsto slučajeva odgovore tako da se zaobiđe istina. To je posebno izraženo na pitanjima koja se odnose na stranački nepotizam, političko zapošljavanje, plate itd.- rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ilustrujući to na primjeru ugovora o privatizaciji Robne kuće “Boska”,  koji poslanici SDS-a nikada nisu vidjeli iako su ga tražili, Stanić kaže da je u većini slučajeva to tako, odnosno da se ugovori o privatizaciji skrivaju od očiju javnosti.

-Suština je u tome da se kriju podaci i dokumenti o kriminalu- rekao je Stanić.

Poslanici NS RS naglašavaju da je nedopustivo i to da pojedine institucije u RS uopšte ne odgovaraju na postavljena pitanja ili se udostoje da odgovore, ali tek nakon urgencije, što nekada može trajati mjesecima.

-Ta materija o zaštiti ličnih podataka je vrlo široko postavljena i može se tumačiti ovako ili onako. Sve što se tiče, recimo, primanja, to je pod nekom zaštitom i narodni poslanici ne dobijaju odgovore- rekao je Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a.

Za razliku od poslanika iz opozicionih partija, u vladajućim strankama kažu da je činjenica da postoji jedan broj pitanja na koja nije odgovoreno, ali da podatke niko ne skriva, već jednostavno zakon ne dozvoljava da budu objavljeni.

-Nedostatak određenih informacija svakako pravi prepreku u radu. Mislim da Vlada RS i institucije ne skrivaju podatke, već jednostavno takav je zakon i nedozvoljava da ih objave- rekao je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Ipak, on kaže da ima određenih pitanja koja su postavljena od strane i pozicije i opozicije, a na koja nikada nije stigao odgovor, te da se to mora promijeniti.

(NN)

Oznake: Igor Žunić