Politika 19.07.2020.

Poslanici o Cikotićevom imenovanju na sjednici u četvrtak

ČITANJE: 3 minute

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za četvrtak, 23. jula, naći će se potvrđivanje imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Komisija ovog doma za imenovanje Savjeta ministara dala je preporuku za Cikotićevo imenovanje za ministra bezbjednosti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Predlagači, poslanici Snježana Novaković Bursać /SNSD/, Sanja Vulić /SNSD/, Ljubica Miljanović /SNSD/, Borjana Krišto /HDZ/, Darijana Filipović /HDZ/, Alma Čolo /SDA/, Nada Mladina /SDP/ i Edita Đapo /SBB/ navode da predložene izmjene, između ostalog, podrazumijevaju jasnije definisanje načina označavanja cijena u maloprodaji, jer se sadašnje odredbe Zakona različito tumače u kantonima i gradovima što upućuje na neusklađenost u isticanju cijena proizvoda.

Oni navode da postoji problem i prilikom isticanja deklaracije na artiklima na koje, zbog dimenzija proizvoda, nije moguće zalijepiti deklaraciju, te da sadašnjim Zakonom o zaštiti potrošača nisu jasno definisane vrste i karakteristike proizvoda koje moraju imati označen rok trajanja.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici DF-a Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Ove izmjene i dopune Izbornog zakona BiH odnose se na nemogućnost kandidovanja lica koja su presuđena u predmetima ratnih zločina pred međunarodnim sudom.

Prijedlog zakona propisuje da članovi Centralne izborne komisije BiH /CIK/ ne mogu biti lica koja su nakon stupanja na snagu Izbornog zakona BiH bila na funkcijama u izvršnim tijelima političkih stranaka ili imale mandate u zakonodavnim ili izvršnim tijelima vlasti ili političkih subjekata.

Ovim zakonskim prijedlogom, između ostalog, propisano je i da se Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ obaveže za nabavku i distribuciju elektronskih skenera, kamera, čitača otisaka prsta i druge tehničke opreme.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH.

Na dnevnom redu je i materijal Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ o izboru člana VSTS, u kojem Predstavnički dom obavještavaju da članu VSTS, kojeg je ovaj dom izabrao, Milijani Buha ističe mandat 24. oktobra.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kao i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti.

Na dnevnom reduje i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2019. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, kao i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Poslanici bi se trebalo da se izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Srna)

Oznake: Selmo Cikotić