Politika 02.04.2021.

POSLANICI O MEKTIĆU I 5.000 KM: Senzacije nemaju nikakav efekat na život građana

ČITANJE: 5 minuta

Izjavom da poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama zakazanim samo „pro forme radi“ ne rade ništa, te da se njihov politički angažman svodi na „presipanje iz šupljeg u pravo“, dugogodišnji parlamentarac i bivši bh. ministar Dragan Mektić ponovo je aktuelizovao staro pitanje – šta za platu od 5.000 KM rade predstavnici političkih partiija, ali i naroda u ovom tijelu?

Ovakva izjava pokrenula je burne rasprave na društenim mrežama. Kolege iz poslaničkih klupa smatraju da je Mektić izjavom da se do sada u Parlamentu BiH nije raspravljalo samo o uticaju vlage na kredenac, te da poslanici „mlate praznu slamu“, najbolje opisao sopstveni dosadašnji politički rad.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za Banjaluka.net je kazala da je u periodu krize sramno poricati da je plata od 4000-5000 KM jako velik iznos, ali da Dragan Mektić već 15-ak godina troši javni novac vršeći razne funkcije na BiH nivou, a da je rezultat tog dugogodišnjeg rada šteta po interese Republike Srpske i više sudskih precesa i istraga.

Snježana Novaković Bursać

„U toku svog djelovanja, Dragan Mektić je u potpunosti odstupio od stavova zvaničnih stavova organa Republike Srpske, a jedan od naših osnovnih zadataka je da ih se pridržavamo. Njegovo javno izražavanje je do te mjere neprimjerno i neprikladno, da potpuno devalvira javnu scenu i javni govor u Republici Srpskoj, pa i u BiH. Prema tome, mislim da nije zaslužio da uopšte bude komentarisan“, smatra Novaković Bursać.

Ona dodaje da Mektić, kao neko ko se za 15-ak godina do sada nijednom nije odrekao ministarske ili poslaničke plate u ime nečega, nema pravo da ostalima „drži slovo o moralu“.

„Dakle, kad on već tako priča, pitam se da li je iko do sad vidio da se on odrekao ijedne plate, u ime nekoga i nečega, iako je tokom 2019. uz ministarsku platu primao i poslanički dodatak. Dragan Mektić je ‘upregnut’ u proces devalviranja političke scene Republike Srpske i to radi godinama. Jako je teško izmjeriti i predočiti u radne sate naš rad u parlamentu, jer u političkom smislu mi djelujemo na razne načine, pa čak i kada ne zasjedamo. Toga je Mektić svjestan i zato poteže to pitanje. U vrijeme kad je on vršio određene funkcije, davali su mu zadatke i učinak mjerili neki nedobronamjerni prema Republici Srpskoj. S njihove tačke gledišta, on je te zadatke očito “uspješno” i izvršavao, pa mu sad nešto nedostaje. Kako sad vidi veliku disproporciju sa sopstvenim djelovanjem, s vremena na vrijeme se oglašava na tu temu“, ističe šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ona poručuje da je misija i suština djelovanja SNSD-a u zajedničkim organima BiH – odbrane ustavne nadležnosti Republike Srpske.

„Mi smo tamo otišli sa svojim jasnim političkim programom i odgovarajućim političkim stavovima. Mi nismo tamo izvršioci koji treba da ispune neku normu u vidu broja usvojenih zakona i sl., nego su nas ljudi izabrali da bismo izvršavali njihove političke težnje i stavove. Nas su tamo, bar što se tiče SNSD-a, građani Republike Srpske poslali sa prvenstvenim ciljem i zadatkom zaštite ustavnih nadležnosti i pozicije Republike Srpske, i mi to svojim različitim vrstama djelovanja izvršavamo “, zaključuje Snježana Novaković Bursać.

„Mektić se trudi da izazove senzaciju“

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da su ovakvi navodi poslanika SDS-a proistekli iz potrebe za senzacijama, koje nemaju nikakvog efekta na život građana.

Nenad Stevandić

„Ja se trudim da, u skladu sa trenutnom situacijom, dam svoj doprinos, a Mektić se trudi da izazove što veću senzaciju. Senzacija ne djeluje ni na život građana, ni na pomake i poboljšanja, pa on može da daje takve izjave, jer ne osjeća nikakvu dozu odgovornosti“, smatra Stevandić.

On ističe da je kao poslanik u zakonodavnom organu radio ono što je u domenu njegove nadležnosti, te da je njegovom inicijativom pri interventnom uvozu vakcina koristi član 5.8a, što treba da ubrza njihovu distribuciju.

„Mnogo puta sam doživio razne neugodnosti, više puta mi nije prošla inicijativa da se kopira registracija iz Evropske unije iz zemalja oko BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, sa kojima imamo bilateralne ugovore, dvojna državljanstva i slično. Građani mogu da vide šta smo mi to uradili, a oni koji smatraju da naš rad treba da se valorizuje aktivno su uključeni i inicijativama i ostalim mogućnostima obavljaju svoju funkciju. Ja još nisam vidio nijednu inicijativu od Mektića, da se nešto unaprijedi ili popravi. Imali smo samo incijativu uticaja vlage na kredenac, presipanje šupljeg u prazno, da se sjednice prekinu, da on napušta demonstrativno, ali u suštini to su njegova politička prava i on misli da će time dobiti poene kod građana. Ja mislim da je to pogrešno, ali nemam pravo da njemu zabranim da se on tako ponaša“, zaključuje Stevandić.

(Nevena Stanojević)