Svijet 21.10.2021.

Poslanik u Evropskom parlamentu upozorava: Postupci Milorada Dodika pale “zvona za uzbunu”

ČITANJE: 1 minuta

Evropski parlament održao je danas plenarnu sjednicu na kojoj je raspravljao i o Zapadnom Balakanu.

Michael Gahler, poslanik EPP u EP, upitao je zbog čega problem u BiH nije bio tema sjednice i kazao kako postupci Milorada Dodika pale “zvona za uzbunu”.

On je apelovao da se preduzmu koraci kako bi se “vodstvo Republike Srpske dovelo pameti”, prenosi N1.

“Pitanje pristupanja Republike Srpske i ono što radi Milorad Dodik zaista pali zvona za uzbunu. Iduće sedmice je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma sa potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Pozivam predsjednika EU da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim”, rekao je Gahler.

Ostakao je kako “OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i povlastice koje OHR nudi kako bi se vodstvo Republike Srpske dovelo pameti”.

“Pitam se koje mjere, osim uklanjanja odgovornih predviđaju kao način da se sačuva teritorijalni integritet BiH i mir u toj regiji? Znate šta će se dogoditi ako dopustimo da Dodik proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu se će revanširati za Kosovo i vjerovatno da se takvi koraci već pripremaju u Rusiji. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagovati na vrijeme i kako treba”, upozorio je Gahler.

(N.S)