Vijesti 11.10.2016.

Poslanike zbunila nova oprema u sali Narodne skupštine

ČITANJE: 3 minute

“Ukoliko bude grešaka – ponovićemo dok se ne uhodamo.” Tješio je Nedeljko Čubrilović ministre i poslanike u novoopremljenoj skupštinskoj sali.

Milanko Mihajilica prvi je pogriješio, jer je nekoliko puta ubacivao karticu u sistem. Ni ostali se nisu baš odmah snašli sa novom tehnologijom, pa su pomoć tražili od drugih poslanika, a džoker “pozivi prijatelja” mogli su da iskoriste i kod skupštinskog osoblja koje je, po potrebi, priskakalo u pomoć.

“Nije problem touch screen, problem je kako se prijavljuje. Dakle, kako se dolazi do replike, krivog navoda, javljanja. Dakle, nije problem touch screen s obzirom da se ta tehnologija koristi na mobilnim telefonima”, pojašnjava Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Na kraju je ispalo da su oni sa boljim telefonima bez problema položili ispit. I ostali su ubrzo shvatili u čemu je kvaka pa su prestali sa nervoznim tipkanjem po ekranu.

“Sve je bilo u redu, nije bilo problema. Mi koji predsjedavamo smo imali juče, da kažemo, neku svoju pokaznu situaciju koju smo vrlo brzo razumjeli tako da.Ovo je veoma slično kao u Parlamentu Srbije”, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Po uzoru na Srbiju, ministri su dobili nove stolice i od danas pa ubuduće poslanike će da gledaju pravo u lice. Vatreno krštenje imali su na aktuelnom času i, kažu, nije im smetalo.

“Pravo da vam kažem mnogo sam ja u ovoj materiji u politici i ja volim tu direktnu komunikaciju i konkretizaciju onoga što pričam i što pričaju drugi”, otkriva Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Sve ono što se pričalo u novoj sali čitav dan su snimale skupštinske kamere. Novo je to što snimak od sada mogu da preuzmu sve televizije dovoljno je da se priključe i uživo snime čitavu raspravu ili dio iz Parlamenta koji ih najviše interesuje.

“Ako samo napravimo paralelu da se dugo godina do sad insistiralo na parlamentarnom kanalu koji je sa režijom i opremom trebao da košta više od milion maraka, samo TV i audio signal, a mi smo za 740 hiljada dobili i konferencijski sistem i audio i video signal”, kaže Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine RS.

Na premijeri se baš i nisu proslavili. Pošto nova skupštinska tehnologija zahtijeva upotrebu i posebnih dodataka – ni jedna TV kuća bar danas se nije priključila na sistem. Pošto se sve još uhodava, tehničari koji su Parlamentu dali novi izgled nervozno su hodali po hodnicima i provjeravali da li je sve u redu.

Van sale, osim velikog novog ekrana promjena, bar na prvi pogled, nije bilo. U skupštinskom hodniku manje-više sve je ostalo isto. Poslanici i ministri i dalje će se penjati za istu ovu govornicu odakle će davati izjave.

Veće promjene nije primijetio ni novinar Dejan Šajinović. Raspravu je pratio iz sobe u kojoj su i do sada boravile medijske ekipe. I tu je novina ekran gdje se sada može preglednije pratiti način glasanja. Ipak, oni koji su opremali prostor za medije, vjerovatno u brzini da sve završe na vrijeme, nisu pazili baš na svaki detalj.

“Ja u ovoj prostoriji za sada ne vidim promjene. Evo čak naprotiv – ovaj računar na kome ja inače radim je neispravan, jutros su nas obavijestili da ne radi”, pojašnjava Dejan Šajinović, novinar “Nezavisnih novina”.
Nakon pritužbe, tehničari su donijeli novi računar tako da se u skupštini hvale da je do kraja dana sve radilo besprijekorno. Šale se da je dizanje ruke u Skupštini i definitivno odlazi u istoriju i da će se, jedino u slučaju nestanka struje, poslanici vratiti na stari sistem. Ipak, ma koliko ga ušminkavali, čini se da će u Parlamentu Srpske i sa novim tehnologijama neke stvari, uvijek ostati iste.

(ATV)