Magazin 25.10.2015.

Posle 40 godina otkriveno o čemu govore stihovi “Bohemian Rhapsody”

ČITANJE: 2 minute
Fredi Merkjuri

Jedan od najvećih hitova ikada, “Bohemian Rhapsody”, objavljen je 31. oktobra 1975. godine. Od tada se redovno nalazi na raznim listama najboljih pjesama svih vremena, ali značenje stihova do sada nije bilo otkriveno.

Fredi Merkjuri, pokojni frontmen “Queena”, jednom je rekao da pjesma govori o vezama, a njeno značenje nisu željeli da otkriju ni drugi članovi benda.

Četrdeset godina kasnije Fredijev biograf Lesli En Džons tvrdi da stihovi nose tajnu poruku, zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac, piše Dejli Mejl. S njom se slaže i tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao Fredija.

– Meni je prilično očigledno da je to Fredijevo priznanje. Razgovarao sam o tome s bubnjarem Queena Rodžerom Tejlorom. Poruka je jasna, Fredi je priznao da je homoseksualac – smatra Rajs.

– U stihu “Mama, I just killed a man” (Mama, upravo sam ubio čovjeka) Fredi je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead” (Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao da bude i sada pokušava da živi s novim Fredijem – rekao je Rajs.

On je objasnio i da stih “I see a little silhouetto of a man” (Vidim malu sijenku čovjeka) govori o tome da ga još proganja to što je uradio.

– Kad god čujem tu pjesmu, vidim ga kako se pokušava riješiti jednog i prihvatiti drugog Fredija. Da li je uspio? Mislim da se dobro nosio s tim – tvrdi Rajs.

Lesli En Džons tvrdi da je pitala Fredija da li je pjesma njegovo priznanje da je homoseksualac, a on se nasmijao, i posle kraće tišine rekao da nije trenutak za to. Tvrdi da joj je njegov ljubavnik Džim Haton to potvrdio poslije Fredijeve smrti.

– Bila si u pravu, nikada nije javno namjeravao da prizna, morao je da glumi hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Fredijeva ispovijest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio srećniji da je mogao da bude to što jeste. Svijet je dobio priliku da čuje maštovito remek-djelo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pjesma bila ono što je Fredi zaista bio – rekao joj je Fredijev ljubavnik.

(B92)