Vijesti 04.12.2016.

Poslije dvije decenije oni su i dalje izbjeglice

ČITANJE: 1 minuta

Baraka u Ulici Poljskog partizanskog bataljona u Banjaluci je godinama izbjeglički smještaj za tri porodice iz Sanskog Mosta.

Mileva Savanović je samohrana majka. Sa dva sina, koji nisu zaposleni, živi u baraci već 12 godina. To je, kaže, kolektivni centar. Niko od 12 stanara nema struju. Isključena je prije devet mjeseci zbog duga koji je veći od 10 hiljada maraka.

Mileva Savanović je, kaže, kucala na mnoga vrata pitajući hoće li njihov problem biti riješen. Odgovora nije bilo. Ako je suditi prema odgovoru koji je dobijen u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, baraka će i dalje biti dom za Milevu Savanović i njene sinove, prenosi BN.

U resornom ministarstvu tvrde da smještaj u Lazarevu nikada nije registrovan kao kolektivni centar. Pravo na alternativni smještaj ima samo jedna porodica, jer ispunjava sve zakonske propise.

Savanovićeva najavljuje da će tražiti pomoć od gradonačelnika Banjaluke. Igor Radojičić je upoznat o suštini problema. Za sada samo pojašnjava na koji će način saslušati probleme svih građana.

Zbog uslova u kojima žive, stanari iz barake u Lazarevu su, kažu, zaboravili da je 21. vijek. Izbjeglički centri u RS postoje u Doboju, Prijedoru, Gradišci, Modriči, Zvorniku i Trebinju, sa ukupno 157 stanara.

Iz resornog ministarstva poručuju da je u toku realizacija projekta CEP 2 koji bi trebao da riješi njihove probleme i u prošlost pošalje kolektivne centre.

(TV BN)