Magazin 03.01.2016.

Poslije napornog posla, surutka vraća energiju

ČITANJE: 1 minuta
surutka1
Sva istraživanja su na strani surutke, ali je mi nedovoljno često koristimo u ishrani. I tu veoma grešimo. Ona je bogata magnezijumom, kalcijumom, fosforom, cinkom, kompleksom vitamina B, aminokiselinama…

Nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do razređenja kostiju, a kako sadrži elektrolite, odlično hidrira tijelo i najbolja je zamjena za zdrava sportska pića.

Zbog toga se preporučuje poslije treninga ili napornih fizičkih i umnih aktivnosti, jer provjereno vraća energiju. Jednostavno je konzumirajte tako što ćete kašiku surutke rastvorite u čaši vode i popiti uz svako jelo. A da bi bila ukusnija, možete da je obogatite na svoj način. Na primjer, rastvorite trećinu šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok od dva limuna i sve pomiješajte sa litrom surutke. Napitak koji ste dobili je osvježavajuće ukusan i ujedno neprocjenjivo zdrav.

Zbog izuzetne hranljive vrijednosti surutku porede sa majčinim mlijekom, a nutricionisti je preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Ovaj napitak, takođe, podstiče umnožavanje acidofilnih bakterija koje djeluju kao prirodan antiseptik. Surutka ubrzava metabolizam, pa je dobra za dijete i detoks programe, a pritom čisti i krvne sudove.

(Novosti)