Posljedice sjedilačkog načina života

posljedice sjedilačkog načina života

Danas je sjedilački način života zastupljen više nego ikad jer osim što najmanje 8 sati provedemo za računarom, često i na posao idemo autom, a slobodno vrijeme provodimo ležeći ili sjedeći ispred televozora. Svjesni smo da cjelodnevno sjedenje može biti štetno po naše zdravlje, ali novija istraživanja pokazuju kako nedovoljno kretanje  može imati puno veće posljedice nego što smo očekivali.

Istraživanja povezuju hronično sjedenje sa zdravstvenim problemima poput povišenog krvnog pritiska, visokog šećera u krvi i povišenih nivoa holesterola. Sjedilački način života povećava rizik od srčanog, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 ali i depresije, anksioznosti i poremećaja apetita.

Ipak, prvi signal koji nam tijelo šalje kada predugo sjedimo jesu bolovi u leđima, vratu i ramenima. Privremeni bolovi se postepeno mogu razvijati u hroničan bol kao posljednica prevelikog opeterećenja kičme i gubitka mišićne mase. Pored neugodnog bola u vratu i leđima, zbog slabe prokrvljenosti dolazi do smanjenog dotoka krvi u mozak zbog čega često osjećamo pad koncentracije i umor. U većini slučajeva, veliki broj osoba se odluči da trpi bolove ili poseže za tabletama kako bi ublažili bol koje najčešće dovode do dodatnih posljednica.

Bolovi u vratu i leđima

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, bol u leđima se javlja kod svake treće osobe. Uzorci bolova u leđima mogu biti raznoliki, ali statistički se najčešće radi o dugotrajnom sjedenju sa nepravilnom položajem leđa i vrata. Zbog nedovoljne brige i neadekvatnog liječenja čak 60% osoba osjeti posljedice po svoje zdravlje. Sjedenje nije prirodan položaj,  a ljudska kičma ima oblik slova S kako bi se smanjio pritisak na nju. Nepravilnim držanjem kičma se postavlja u položaj slova C čime se povećava pritisak i dolazi do njenog progresivnog propadanja.

Najčešći uzročnik bolova u donjem dijelu leđa je takozvani posturalni stres. Posturalni stres se javlja usljed lošeg zaobljenog položaja leđa prilikom sjedenja čime ona trpe i do 90% više pritiska u odnosu na stajanje. Lošim držanjem takođe dolazi do kompresije diskova kičme, što može dovesti do prerane degeneracije što rezultuje jakim bolovima.

Mišići i kosti

Nedostatak kretanja u kombinaciji sa prekomjernim sjedenjem može učiniti mišiće tijela slabim i mlohavim. Prekomjerno sjedenje uzrokuje smanjenu pokretljivost kukova koji vremenom propadaju i postaju lomljivi, a nedostatak fizičke aktivnosti dovodi i do stradanja kostiju i zglobova te njihovog oticanja. Kosti vremenom postaju porozne i krhke, a najčešća posljednica sjedilačkog načina života je osteoporoza.

Mentalno zdravlje

Sjedilački način života ima negativan uticaj i na metalno zdravlje. Nedostatak fizičke aktivnosti dovodi do depresije i anksioznosti usljed nedostatka hormona endofrina i serotonina. Fizička aktivnost potiče proizvodnju ovih hormona, a njihov nedostatak vodi do problema sa pamćenjem, depresije i gubitka apetita. Nedovoljno kretanje dovodi do nakupljanja viška kilograma te se povećava rizik od pretilosti.

Prevencija bolesti uzrokovanih sjedenjem

Kako biste spriječili nastanak i razvoj mnogih bolesti uzrokovanih sjedenjem potrebno je naravno – da se više krećete. Svjesni smo da nam današnji tempo života i količine obaveza to ponekad ne dopuštaju ali svakodnevnim praktikovanjem određenih navika možete mnogo uticati na svoje zdravlje i spriječiti dodatne komplikacije.

Pravilno držanje

  • Svaku pauzu iskoristite na kretanje bez obzira koliko one bile kratke kako biste poboljšali cirkulaciju. Posebnu pažnju obratite na svoj položaj tijela dok sjedite. Leđa bi trebalo da stoje u ispravnom položaju, obe noge treba da dodiruju pod a ramena opuštena. Izbjegavajte položaje u kojima vam je kičma savijena, na taj način stvarate dodatni pritisak na donji dio kičme i oštećenja diskova.
  • Dok vozite obratite pažnju da imate odgovarajuću potporu za donji dio leđa. Ukoliko vozite duže relacije omogućite sebi kratke pauze kako biste se protegnuli.
  • Spavajte na madracu koji je dovoljno čvrst kako bi obezbjedio odgovarajuću potporu čitavom tijelu kao i pravilan položaj kičme.

pravilno držanje

Krećite se više!

Bolovi u leđima i vratu mogu nas često natjerati da dan provedemo u krevetu ne pomjerajući. Ipak, dokazano je da fizička aktivnost i kretanje mogu vam pomoći pri tretiranju i ublažavanju bola. Ovakva ideja se može činiti otežanom u početku, ukoliko su bolovi zaista jaki pa pokušajte da se pokrenete svaki put kada osjetite olakšanje, nakon čega možete pokušati sa dužim šetnjama vani.

Joga ili pilates mogu biti efektivan načim prevencije i tretiranja bola u leđima uzrokovanog sjedenjem. Ukoliko se odlučite za jogu izbjegavajte prezahtjevne položaje koje će izazvati dodatno opterećenje za vaša leđa ili vrat. Pilates se pokazao kao odličan način da ublažite bolove u leđima i vratu te je odličan izbor ukoliko se borite sa bolom ili ga želite izbjeći.

Kako ublažiti bolove?

Prekomjernim sjedenjem neminovno će se javiti bolovi u donjem dijelu leđa ili u predjelu vrata ili ramena. Većina nas u ovim slučajevima poseže za tabletama protiv bolova i tada pravimo još veći problem po zdravlje. Osim što stvaraju ovisnost, tablete protiv bolova djeluju toksično na zdravlje jetre i bubrega.  Umjesto konstantnog uzimanja sintetičkih farmaceutskih preparata nastojte da kad god ste u prilici priuštite sebi masažu kod fizioterapeuta ili kiropraktičara. Masaža će poboljšati cirkulaciju i efikasno djelovati protiv bolova i grčeva mišiča.

Flekosteel balzam

Kreme, gelovi i slični preparati su kreirani da vaše tijelo dobije njegu potpuno prirodnih elemenata koji će ublažiti bol bez straha od neželjenih reakcija na hemijska dejstva. Jedan od takvih preparata je i Flekosteel balzam. Flekosteel balzam ima širok spektar djelovanja, jer u svom sastavu sadrži kombinaciju zdravih i efikasnih biljaka koje ne samo da trenutno smiruju bol već pružaju i dugotrajno rješenje smanjujući šanse da se bolovi ponovo jave.

Flekosteel balzam namjenjen je osobama koje pate od učestalih bolova uzrokovanuh prekomjernim sjedenjem ili stajanjem kao i osobama sa čestim upalama mišića. Trenutnim efektom zagrijavanja Flekosteel krema daje trenutni osjećaj smirenosti i redukuje bol u mišićima, zglobovima, vratu i ramenima.

Kako je ovo prirodna krema za bolove, napravljena optimalnim kombinovanjem najboljih biljaka iz prirode namjenjena je osobama u svim životnim dobima. Flekosteel upravo iz ovog razloga ne može izazvati neželjene reakcije, kao što je slučaj kod krema sa hemijskim supstancama.

 

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio