Vijesti 04.01.2021.

Posljedice zemljotresa zajedno uklanjaju Kostajničani i humanisti širom Srpske

ČITANJE: 4 minute

Život male opštine Kostajnica na sjeveru Republike Srpske bitno je promijenjen nakon apokaliptičnog zemljotresa na samom kraju godine u obližnjoj Petrinji u Hrvatskoj, koji je i ovdje razrušio mnoge kuće, stambene zgrade i objekte javnih ustanova.

Ipak, humanost i dobrota su se u najtežim danima iskazali u punom sjaju, na ruševinama.

Srednjoškolci u misiji Crvenog krsta dijele hranu i odjeću građanima, mještanka Nikolina Stanić priprema ukusne krofne za volontere, Jelena Jaćimović Janjetović, direktorka srednje škole i supruga agilnog načelnika Nikole Janjetovića, sortira humanitarnu pomoć zajedno s odbornicom Majom Nikolić.

Milan Novitović, direktor Civilne zaštite RS, zida dimnjak na kući Slavka Tikvića, a invalid Jovo Vranešević, kojem je razrušena kuća, dijeli komšijama polovan crijep i dasku.

Trebinjac Stevan Bekan, načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije, prevalio je, sa još 10 sugrađana, najduži put da bi pomogao Kostajničanima.

Ovdje su u lokalne heroine već izrasle dvije djevojke, Aleksandra Malinović iz Bijeljine i Anastasja Ćorović iz Banjaluke. To je samo kockica, suština svakodnevice Kostajnice, koju nije teško vidjeti i prepoznati.

Jovina kuća

Kuća Jove Vraneševića neuslovna je za stanovanje. Porušeni su dimnjaci, popucali zidovi, pale dume. Njegova stolarska radionica je onesposobljena. Da je zemljotres potrajao još deset sekundi, kaže Vranešević, sav grad bio bi sravnjen sa zemljom.

Njemu je u pomoć došlo nekoliko mladića, volontera iz Kostajnice. To su Mladen Vujanović, Dario Borisavljević, Luka Borojević, Kristijan Komljenović, Stefan Glušica i Ljubomir Akić.

– Pomažemo Jovi, popravljamo oštećenja, trudimo se koliko god možemo, jer je on istovremeno primjer stradalnika i dobrotvora. Jedna grupa popravlja Jovinu kuću, a druga skida s njegovog tavana stari crijep i dasku koju je poklonio drugima, komšijama u istoj nevolji – kazali su nam mladi kostajnički volonteri.

Načelničke muke

Upravo na problem nedostatka građevinskog materijala za obnovu oštećenih kuća ukazuje mladi, nedavno izabrani načelnik Nikola Janjetović. On je ovu funkciju preuzeo sat prije zemljotresa.

– Oštećeno je više od 600 kuća, 15 je za rušenje, 30 nije za stanovanje… Borimo se koliko je u našoj moći, ali smo na izmaku snage. Najpotrebniji su nam građevinski materijal, kućice za smještaj, građevinski radnici, mehanizacija. Mi smo mala opština s velikim problemima, sa kojima se ne možemo izboriti bez pomoći, ali smo ohrabreni pojedincima i organizacijama koji svojim primjerom ulivaju optimizam, daju snagu – kazao je Janjetović za Srpskainfo.

Pomoć iz Trebinja

Drugog dana u novoj 2021. godini u pomoć stanovnicima Kostajnice, čije kuće su oštećene u zemljotresu, došla je grupa Trebinjaca. Njih 12 raspoređenih u tri tima, odmah po dolasku, prihvatili su se posla.

Stevan Bekan, načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Trebinje, koji predvodi ovu grupu, rekao je za Srpskainfo da uopšte nisu imali dileme u vezi s kretanjem na put dug 450 kilometara.

– Htjeli smo pokazati solidarnost i zajedništvo RS, jer sada je to Kostajnica, a sutra može biti neki drugi grad ili opština – kazao je Bekan.

Trebinjci Vlado Petrović, Radomir Vokić i Ratko Kešelj, te ostali iz njihove grupe prekrivaju krovove, čiste urušene zidove, pomažu unesrećenom stanovništvu.

Semberci

Milan Novitović, direktor Republičke uprave CZ, hvali Trebinjce, ali i grupu koja je iz Bijeljine, prvog dana nove godine došla ovdje da pomogne. S njima su i volonteri iz drugih gradova, iz susjedstva.

Nenad Jovanović, Miroslav Vujanović i Slaviša Petrović su dio tima Civilne zaštite iz Bijeljine koji su među prvima doputovali u Kostajnicu, tačno prvog dana 2021. godine. Kuća Slavka Tikvića sanirana je među prvima zahvaljujući Sembercima.

– Nisam vjerovao da će ti ljudi prekriti krov, popraviti oštećenja i ozidati dimnjake. Sada ću, prvu noć u novoj godini spavati u svojoj kući, bez straha od prokišnjavanja – odahnuo je i zahvalio Tikvić.

Njegov primer nije usamljen, a trka s vremenom ovdje ne prestaje, kažu, sve dok i posljednja kuća ne bude popravljena, a porodica zbrinuta.

Humanitarke

Humanitarnu pomoć prikupljaju i razvrstavaju vrijedne Kostajničanke Maja Nikolić, odbornica u Skupštini opštine, Danijela Begić, ugostitelj, Jelena Jaćimović Janjetović, direktorka srednje škole, Tamara Batnožić, zaposlena u “Eko-Belu“ u Trnu i druge.

– Razvrstavamo higijenske i prehrambene pakete koje smo podijelili, a sada odjeću klasifikujemo, da bi bilo lakše podijeliti – kazala je Jelena Jaćimović Janjetović za Srpskainfo.

Zajedno sa hranom i drugim potrepštinama pakete raznose volonteri Crvenog krsta, inače srednjoškolci Valentina Sekulić, Saška Marin, Karlo Vizjak, Mateo Stanić, Tamara Sekulić, Valentina Petrović.

Oni kažu da im to pričinjava veliko zadovoljstvo.

(Srpskainfo)