Vijesti 21.12.2015.

Posljedni pozdrav: Mostar se oprostio od stradalih studenata

ČITANJE: 2 minute
Studenti
Komemorativni skup za 4 tragično stradala studenta mostarskog Sveučilišta održan je danas u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Rektorka Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, obraćajući se prisutnima, kazala je kako Sveučilište od svoga nastanka nije imalo tužniji skup kao današnji te kako nije doživjelo veću tragediju od subotnje.

-Porodicama izražavamo iskreno saučešće, i svi mi ovdje okupljeni upućujemo naše molitve Bogu da podari snage porodicama naših studenata, njihovim prijateljima te da podari snage ovom Sveučilištu. I ovaj put kao ljudi postavljamo sebi mnoga pitanja. Zašto? Kako je moguće? Zbog čega? Nemamo odgovor. Ali vjerujemo u jedan odgovor – Ne, ovo nije kraj! Sveučilište, mi ovdje okupljeni, sačuvaćemo vječnu uspomenu na naše studente. Naše misli biće okrenute Domagoju, Antoniji, Vjekoslavu i Teni –  kazala je rektorica Ostojić.

Saučešće porodicama, rodbini, prijateljima i cijelom Sveučilištu uputila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić, kazavši kako ne postoje riječi da se opiše bol, tuga i žalost koju svi osjećaju zbog tog tragičnog događaja.

-U ime svih studenata mostarskog Sveučilišta i svoje lično ime izražavam najdublje saučešće porodicama, rodbini i prijateljima naših dragih preminulih kolegica i kolega – kazala je Marušić dodavši kako je ovo tragedija koja je pogodila četiri porodice, dvije zemlje, Sveučilište te jednu cijelu naciju.

Saučešće porodicama, rodbini, prijateljima stradalih u svojim su obraćanjima uputili i dekani fakulteta na kojima su stradali studenti studirali. Saučešće su uputili dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Ivan Vasilj, v.d. dekanice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Danijela Petrović i dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić.

Nakon komemorativnog skupa ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru upriličen je ispraćaj tijela stradalih studenata, a u 17 sati u crkvi svetoga Petra i Pavla u Mostaru bit će služena sveta misa.

Hrvatski državljani, dvije djevojke i dva mladića iz Vukovarsko-srijemske županije, utopilo se nakon što je subotu oko deset sati vozilo marke “škoda fabia” vinkovačkih registarskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara.

Smrtno su stradali Vjekoslav Božanović (24) iz Donjeg Novog Sela, Antonija Šarić (22) iz Komletinaca, Tena Vračević (20) iz Trnave, nedaleko od Đakova, te Domagoj Rose (22) iz Đakova. dok se Stjepan Bošković (21) iz Đakova, uspio spasiti tako što je isplivao iz Neretve.

Nesreća se dogodila kada je vozilo prednjim dijelom udarilo u brdo, nakon čega je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem i sletio u Neretvu. Stradali studenti su bili na putu za Hrvatsku kako bi s porodicama proveli nadolazeće praznike.

(Radosarajevo.ba)