Biznis 07.12.2020.

Posljednja šansa ove godine: Sljedeće sedmice zadnja runda “prebijanja” dugova

ČITANJE: 2 minute

Banjalučka berza će sljedeće sedmice, tačnije u utorak, organizovati još jednu ovogodišnju multilateralnu kompenzaciju, što bi trebala biti posljednja šansa za dodatno “prebijanje” dugova privatnog i javnog sektora u ovoj godini.

Iz Banjalučke berze potvrdili su da će sljedeća multilateralna kompenzacija u 2020. godini biti sprovedena 15. Decembra 2020. godine, te da registracija učesnika koji se nisu registrovali u dosadašnjim obaveznim multilateralnim kompenzacijama počinje sedam dana prije početka
unosa obaveza.

“Učesnici koji su se registrovali ne registruju se ponovo, izuzev ako mijenjaju podatke iz prethodnog obrasca. Unos obaveza za multilateralnu kompenzaciju počinje 14.12.2020. godine i traje do 15.12.2020. godine do 15 časova. Prijavljuju se obaveze dospjele do 01.12.2020. godine”, rekli su iz Berze.

Prema njihovim riječima, kompenzacija će se sprovesti 15.12.2020. godine u 15 časova, dok će se ispravka unosa obaveza moći vršiti od 16.12.- 18.12.2020. godine do 15 časova.

“Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja multilateralne kompenzacije mogu 15.12.2020. godine (do 24 časa) zaključivati multilateralne cesije i ciljane dodatne kompenzacije, a u periodu od 16.12. do 17.12.2020. godine zaključivati javne prodaje potraživanja”, precizirali sui z Banjalučke berze.

Dodali su i da učesnici naredne multilateralne kompenzacije mogu prijavljivati obaveze i prema privrednim subjektima iz Federacije BiH koji su registrovani u Sistemu za multilateralne kompenzacije Banjalučke berze.

Inače, kroz sistem multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je više od 900 miliona maraka.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko -povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

(banjaluka.net)