Politika 31.07.2021.

Posljednji intervju Valentina Incka na poziciji visokog predstavnika: BiH se neće raspasti i Dodik to vrlo dobro zna

ČITANJE: 3 minute

Odlazeći Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dužnost je obavljao od 26. marta 2009. godine. Dugogodišnji mandat u BiH zvanično mu se zavšava danas, a povodom toga, u oproštajnom intervjuu za „Sedmicu“, između ostalog, kazao je da od disolucije Bosne i Hercegovine nema ništa.

Njegov mandat u BiH, kako tvrdi, obilježila su dva važna događaja.

“Dva su događaja koja će zauvijek ostati u mom sjećanju. Najradosniji dan mog mandata bio je 15. decembar 2010. godine. Tada su građani Bosne i Hercegovine mogli, nakon što je Evropska unija dan ranije objavila tu odluku u svom službenom listu, slobodno i bez viza putovati u Evropsku uniju. Nezaboravni su bili prizori mladih ljudi koji su iskoristili tu mogućnost da odu u Beč na kafu i da se vrate”, rekao je Incko i dodao da drugi događaj predstavlja jedan od najtužnijih momenata njegovog boravka u BiH.

“S druge strane, najteži, pa samim tim i najtužniji dan u mom mandatu, bio je kada je okončan mandat stranih sudija i tužilaca. Mislim da je vrijeme pokazalo da je to bila pogrešna odluka, budući da je situacija u pravosuđu rak-rana Bosne i Hercegovine. Mislim da bi situacija bila, ako ne potpuno, onda barem u značajnoj mjeri drugačija da su oni ostali dijelom pravosuđa u Bosni i Hercegovini”, istakao je Incko.

Kao savjet budućem Visokom predstavniku Incko je Šmitu poručio da se fokusira na vladavinu prava, kao ključnog pitanja za budućnost Bosne i Hercegovine i njenog napretka ka evroatlantskim integracijama.

Upitan da komentariše najave srpskog člana Predsjedništva o mogućoj disoluciji BiH, kao odgovora na nametnuti zakon, Incko je kazao da se tako nešto neće desiti.

“Gospodin Dodik vrlo dobro zna da od toga nema ništa, kao i to da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. On, zapravo, koristi svaku priliku da promoviše svoju i agendu svoje političke partije, pritom nimalo ne vodeći računa o posljedicama koje se odražavaju na cjelokupan narod koji živi u Republici Srpskoj”, smatra Incko.

Najodgovornijima za loše stanje u kojem se trenutno nalazi BiH, Incko smatra one stranke koje su najveće i političare koji su na vlasti najduže. Od imena izdvojio je pokojnog Sulejmana Tihića, a od živih Bogića Bogićevića.

Na kraju, Incko je svim građanima poručio da BiH, kao zajednička kuća ne bi trebalo da bude “tijesna”.

“Naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba da bude tijesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom povjerenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo prema njoj. Istina je osnova za pravednost, a svi želimo živjeti u normalnoj državi. BiH još ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu”, kaže Incko.

Naglašava da iz BiH ne odlazi potpuno srećan.

“Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo. Ne odlazim potpuno sretan, svjestan sam svojih ograničenja i institucije koju sam predstavljao, ali sam istinski zahvalan ljudima ove zemlje. BiH je imala i ima svoje heroje. Ima „Pravdu za Davida i Dženana“, koja je ujedinila čitav region. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Evrope. Ima dušu i preživjela je nešto što nije niko posljednjih desetljeća. Hvala vam”, zaključuje Incko.

(N.S)

Oznake: Valentin Incko